Μετέωρα: Εκατοντάδες κόσμου στην «αετοφωλιά» της Υπαπαντής (pics)

Μετέωρα: Εκατοντάδες κόσμου στην «αετοφωλιά» της Υπαπαντής (pics)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Στην αετοφωλιά της Υπαπαντής, τελέστηκε ο πανηγυρικός eσπερινός, προεξάρχοντος του ηγούμενου της Ι. Μ Μετεώρου της οποίας μετόχι είναι η αετοφωλιά της Υπαπαντής.

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν τους παρά τη δυσκολία της προσβασιμότητας μιας οι καιρικές συνθήκες του κατέστησαν το οδικό δίκτυο προβληματικό.

Ο ηγούμενος στο κήρυγμα του, αναφέρθηκε στις προφητείες του Δίκαιου Συμεών, λέγοντας πως ο Χριστός από τότε εώς και σήμερα επαληθεύοντας τα προφητικά λόγια του γέροντος, έχει καταστεί σημείο αντιλεγόμενο και η πτώση ή η ανάσταση πολλών.

SAM 8177

Η Μονή του Μεγάλου Μετεώρου είναι μία από τις παλαιότερες και η μεγαλύτερη από τις υπάρχουσες σήμερα μετεωρίτικες μονές. Η μονή ιδρύθηκε λίγο πριν από τα μέσα του 14ου αι., από τον Όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, πάνω στο βράχο που ονομαζόταν "Πλατύς Λίθος" και που ο ίδιος ονόμασε "Μετέωρο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το συγκλονιστικό μήνυμα του Αγ. Παϊσίου για το φιλότιμο

Το συγκλονιστικό μήνυμα του Αγ. Παϊσίου για το φιλότιμο

Εκεί έκτισε το ασκητικό του καταφύγιο, οργάνωσε την πρώτη συστηματική μοναστική κοινότητα με αυστηρή τυπική μορφή κοινοβίου και οικοδόμησε ναό αφιερωμένο, όπως και η μονή στην Παναγία (Παναγία της Μετεωρίτισσας Πέτρας).

Ο επισκέπτης προσεγγίζει τη μονή από μια κατηφορική και στη συνέχεια από μια κλίμακα ανόδου. Προχωρώντας ψηλότερα, αριστερά συναντάμε την εστία, την τράπεζα και ανατολικά της το νοσοκομείο και γηροκομείο το οποίο κτίστηκε το 1572.

Δεξιά βρίσκονται το καθολικό και τα παρεκκλήσια. Στην νότια πλευρά του ιερού βήματος είναι προσκολλημένο το παρεκκλήσσιο του Τιμίου Προδρόμου, ένας μικρός θολωτός χώρος, ο οποίος κατά καιρούς δέχτηκε διάφορες δομικές επεμβάσεις. Οι αγιογραφίες του χρονολογούνται στα 1682.

PHOTO GALLERY