ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών για εκκλησιαστική περιουσία:«Mιλάμε για μια περιουσία που είναι δεσμευμένη»

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών για εκκλησιαστική περιουσία:«Mιλάμε για μια περιουσία που είναι δεσμευμένη»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος παραβρέθηκε στην Ημερίδα Νομικών Συμβούλων της Εκκλησίας της Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε χθες στο Συνοδικό Μέγαρο με θέμα «Εκκλησιαστική Περιουσία – Σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας», τονίζοντας πως η Εκκλησία έχει την καλύτερη διάθεση για συνεργασία.

Κηρύσσοντας την έναρξη της ημερίδας ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε σε βασικές υποθέσεις, όπως το εκκλησιαστικό κτηματολόγιο υπογραμμίζοντας πως η Εκκλησία έχει καλή διάθεση συνεργασίας προκειμένου από κοινού με το κράτος να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα. «Δεν αποβλέπουμε σε τίποτα άλλο παρά να ωφελήσουμε την κοινωνία και τους ανθρώπους» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Μετά τις εισηγήσεις της πρώτης ενότητας ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι «μιλάμε για μια περιουσία που είναι στο όνειρο και τη φαντασία. Μια περιουσία που είναι δεσμευμένη». Μιλώντας για τον νόμο για τα δάση έφερε το παράδειγμα μοναστηριών στη Βοιωτία λέγοντας ότι οι υπηρεσίες διαχώρισαν εκκλησιαστικές από εθνικές γαίες. Για τους δασικούς χάρτες είπε ότι στη χειρότερη περίπτωση η Εκκλησία ή θα πρέπει να αρνηθεί την ιδιοκτησία ή να προχωρήσει στην ένσταση καταβάλλοντας 40 ευρώ ανά στρέμμα. Μίλησε, επίσης, για το νόμο του 1952 και περιέγραψε τις δυσχέρειες στην ορθή εφαρμογή του, που σκοπό είχε να βοηθηθούν οι μικρογεωργοί και οι μικροκτηνοτρόφοι, αλλά διερωτήθηκε αν τελικά το κράτος έδωσε τις απαλλοτριωμένες γαίες για αυτόν τον σκοπό. Έφερε ως παράδειγμα μια έκταση 58 στρεμμάτων που δόθηκαν για τακτοποίηση μικροκτηνοτρόφων αλλά η έκταση δόθηκε τελικά στον τοπικό δήμο και έχει γίνει τουριστικό κέντρο.

Σχετικές ειδήσεις