ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σε θέση μάχης οι Ιεράρχες για τα Θρησκευτικά

Σε θέση μάχης οι Ιεράρχες για τα Θρησκευτικά

Σε θέση μάχης βρίσκονται μητροπολίτες για τα Θρησκευτικά καθώς την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Μαρτίου, συνεδριάζει η Ιεραρχία, με αντικείμενο τη διαμόρφωση των θέσεων για τη διδασκαλία του μαθήματος, την εκκλησιαστική εκπαίδευση και τις σχέσεις με τη ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Της Κάτιας Τσιμπλάκη

Στο πλευρό της Εκκλησίας της Ελλάδος όχι μόνο για το μάθημα των θρησκευτικών αλλά και για όλα τα θέματα που άπτονται των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας, έχει συστρατευθεί και η ημιαυτόνομη Εκκλησίας της Κρήτης.

Στο μεταξύ ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr αναμένει τις θέσεις που θα διαμορφώσει το ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας. Η επιτροπή διαλόγου της Εκκλησίας με το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, αποτελείται από τους μητροπολίτες Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, η εξ αρχιερέων επιτροπή, θα μεταφέρει τις θέσεις της Εκκλησίας στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π) και θα ακολουθήσει διάλογος. Το Ι.Ε.Π θα καταθέσει τις τελικές προτάσεις του στον υπουργό Παιδείας. Εάν αυτές οι προτάσεις αποκλίνουν από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η Εκκλησία, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Ιεραρχία.

Οι τρεις κόκκινες γραμμές του Ιερώνυμου

Ο Aρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βασίζεται στα όσα συμφώνησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία ιεραρχών και στελεχών της κυβέρνησης.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, επιθυμεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους στο διάλογο με το υπουργείο Παιδείας ωστόσο, όπως έχει αναφέρει και σε πρόσφατο δημοσίευμά του το Newsbomb.gr, έχει θέσει εξ αρχής τρεις «κόκκινες γραμμές». Η πρώτη είναι ότι ξεκινά ο διάλογος από το μηδέν για το μάθημα των Θρησκευτικών, η δεύτερη αφορά την υποχρεωτικότητα του μαθήματος και η τρίτη τη διατήρηση του Ορθόδοξου χαρακτήρα του και των ωρών διδασκαλίας με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Θετικό το κλίμα με το υπουργείο Παιδείας

Ιερά Σύνοδος και υπουργείο Παιδείας, χαρακτηρίζουν θετικό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής στις σχέσεις τους. Εγκάρδιο ήταν το κλίμα μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και του υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου κατά τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στη μητρόπολη Αθηνών και αργότερα κατά το γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Ο κ. Γαβρόγλου, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται διατεθειμένος να αποκλιμακώσει την ένταση με την Ιεραρχία.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τέλη Ιανουαρίου ο υπουργός Παιδείας, πραγματοποίησε επίσκεψη αστραπή την έδρα της μητρόπολης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης για να ευχηθεί στον οικείο ιεράρχη κ.Εφραίμ (ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής της Εκκλησίας για τα Θρησκευτικά) για την ονομαστική του εορτή.

Ένας από τους ιεράρχες-μέλη της συγκεκριμένης επιτροπής, ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.Νικόλαος σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο Newsbomb.gr, επισημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει το μάθημα των θρησκευτικών καθώς είναι δεξαμενή και κιβωτός αξιών. «Δεν είναι καιρός να έρθουν πίσω;» διερωτάται και επισημαίνει ότι όλοι πρέπει να καθίσουν και να συζητήσουν πώς θα γίνει καλύτερο το μάθημα.... Να έχει ορθόδοξο προσανατολισμό αλλά να έχει και μια ενημέρωση. Να μην είναι κατήχηση... Αλλά να μπουν τα παιδιά σε μια δεξαμενή ελπίδας και αγάπης, ελπίδας και αγάπης, δεν μπορώ να μην καταλάβω γιατί να μην τα έχει αυτά;».

Σχετικές ειδήσεις