ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Οι σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας στο επίκεντρο της Ιεραρχίας

Οι σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας στο επίκεντρο της Ιεραρχίας

Στην αντεπίθεση περνά η Ιεραρχία, μετά τη διαφαινόμενη πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε Συνταγματική Αναθεώρηση και να τροποποιήσει το πλέγμα των σχέσεων των δύο θεσμών.

Της Κάτιας Τσιμπλάκη

Το Ανώτατο Διοικητικό Όργανο της Εκκλησίας, συνεδριάζει από 3- 5 Οκτωβρίου με βασικό θέμα τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας. Τη σχετική εισήγηση με τίτλο: «Μύθοι και πραγματικότης επί του θέματος της σχέσεως Εκκλησίας και Πολιτείας εν όψει της Συνταγματικής Αναθεωρήσεως», θα κάνει ο μητροπολίτης Βύρωνος Καισαριανής και Υμητού κ. Δανιήλ.

Μέχρι τότε ανά την Ελληνική Επικράτεια θα πραγματοποιηθούν από τις μητροπόλεις ενημερωτικές εκδηλώσεις για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Την αρχή στην ενημέρωση των πολιτών κάνει πρώτος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, υπό την αιγίδα του οποίου διοργανώνεται ημερίδα (την Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 18.30), στο Πολεμικό Μουσείο με θέμα: «Αναθεώρηση του Συντάγματος και Εκκλησία της Ελλάδος –Συμβολή σε ένα ανοιχτό διάλογο».

Στην εκδήλωση, θα καταθέσει την εισήγησή του ο κ. Σωτήρης Ρίζος πρόεδρος επί τιμή του Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Ο κ. Ρίζος θα μιλήσει για τις «σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας ως αντικείμενο ρυθμίσεως του Συντάγματος και το πρόβλημα της απορρυθμίσεώς τους».

Ο κ. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, επίκουρος καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ θα μιλήσει με θέμα «Συνταγματικό και νομοθετικό status των θρησκευμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα μιλήσει με θέμα: «Το νομοθετικό καθεστώς και οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Κράτος: Δεδομένα και παρανοήσεις».

Σχετικές ειδήσεις