ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η Καβάλα πενθεί για τον ποιμενάρχη της: Το «ύστατο χαίρε» στον Μητροπολίτη Φιλίππων Προκόπιο

Η Καβάλα πενθεί για τον ποιμενάρχη της: Το «ύστατο χαίρε» στον Μητροπολίτη Φιλίππων Προκόπιο

Σε τριήμερο πένθος έχει τεθεί από το Σάββατο (29/07/2017) η πόλη της Καβάλας μετά και τον αιφνίδιο θάνατο του 78χρονου μακαριστού Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκοπίου, ενώ από το απόγευμα της Κυριακής (30/07/2017) η σορός του έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου.

ΣΤΙΣ 12:00 Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ - ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ - ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΤΟΥ

Η εξόδιος ακολουθία ψάλλεται σήμερα, Δευτέρα (31/07/2017) στις 12:00 από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου Καβάλας προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο θα εκπροσωπήσει στην εξόδιο ακολουθία ο μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας.

Ο μακαριστός μητροπολίτης Φιλίππων συνδέονταν με μακρά φιλία με τον μητροπολίτη Μιλήτου, δεδομένου ότι η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου ανήκει στις λεγόμενες «νέες χώρες» του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο μητροπολίτη Φιλίππων μετά από επιθυμία του θα ταφεί στον περίβολο της Ιεράς Μονής του Αγίου Σύλλα, πλησίον του τελευταίου μεγάλου φιλανθρωπικού έργου που ολοκλήρωσε, τη νέα σύγχρονη μονάδα υπερηλίκων και χρονίως πασχόντων, που ξεκίνησε να λειτουργεί το χειμώνα του 2017, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε επισήμως να εγκαινιάσει.

Ο λαός και οι Αρχές της Καβάλας θα αποχαιρετήσουν τον ποιμενάρχη τους το μεσημέρι στην πομπή που θα σχηματιστεί και θα περάσει από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη το περικαλλές μαρμάρινο μνημείο της ψηφιδωτής αναπαράστασης αποβίβασης του Απόστολου Παύλου στο αρχαίο λιμάνι της Νεάπολης (σημερινή Καβάλα), το οποίο ο ίδιος μερίμνησε να κατασκευάσει βασιζόμενος σε ιστορικές πηγές και μαρτυρίες ξένων περιηγητών για τον ακριβή τόπο όπου ο Απόστολος Παύλος πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του επί ευρωπαϊκού και ελληνικού εδάφους.

Εν συνεχεία, η σορός και η πομπή που θα σχηματιστεί θα κατευθυνθούν στον χώρο ταφής, στις παρυφές της πόλης, όπου βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Σύλλα, όπου σύμφωνα με την παράδοση υπάρχει μνημείο της ανάπαυσης του Απόστολου Παύλου στη διαδρομή που ακολούθησε προς τους Φιλίππους διά μέσω της αρχαίας Εγνατίας Οδού.

Το πόρισμα για το θάνατό του

Ο μακαριστός επίσκοπος Φιλίππων Προκόπιος βρέθηκε πνιγμένος στη θαλάσσια περιοχή της Καλλιράχης Θάσου, μπροστά στο επισκοπείο όπου η Μητρόπολη διατηρεί παιδικές κατασκηνώσεις.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση μετά τη νεκροψία που διενεργήθηκε, η αιτία θανάτου του Μητροπολίτη είναι πνιγμός που προφανώς προήλθε ως απόρροια των αισθήσεων που έχασε την ώρα που κολυμπούσε.

Τα σενάρια διαδοχής

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ως τοποτηρητής της χηρεύουσας Μητρόπολης ορίστηκε ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονας ως ο αρχαιότερος των όμορων επισκόπων.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», έχουν ξεκινήσει ήδη οι παρασκηνιακές διεργασίες για τη διαδοχή του μακαριστού ποιμενάρχη. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, τρεις αρχιμανδρίτες, ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου, Αχίλλειος Τσούτσουρας, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Συμεών Βολιώτης κι ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως, Ειρηναίος Λαφτσής, συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες διαδοχής.

Σχετικές ειδήσεις