4 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

4 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σήμερα, Παρασκευή (04/08/2017) η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των εν Εφέσω αγίων Επτά Παίδων: Αντωνίνου, Διονυσίου, Εξακουστιδιανού, Ιαμβλίχου, Κωνσταντίνου, Μαξιμιλιανού καί Μαρτινιανού, Μαρτύρων Θαθουήλ και Ιάς, Οσίου Ιωάννου του Νέου.

Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση και τον ορθόδοξο συναξαριστή, στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ., όταν ό αυτοκράτορας Δέκιος άναψε το καμίνι των διωγμών και χωρίς καμιά διάκριση βασάνιζε και σκότωνε νέους και γέρους, τότε και και επτά παίδες, Μαξιμιλιανός, Έξακουστοδιανός, Ίάμβλιχος, Μαρτινιανός, Διονύσιος, Αντωνίνος και Κωνσταντίνος, για να μην αρνηθούν την πίστη τους, αφού διαμοίρασαν τα υπάρχοντα τους στους φτωχούς, έφυγαν από την πόλη και κρύφτηκαν σε κάποια σπηλιά, μέχρι να πάψει ό διωγμός.

Επειδή, όμως, ο κίνδυνος ολοένα και πλησίαζε στην κρυψώνα τους, προσευχήθηκαν όλη τη νύκτα να πάρει ό Θεός τίς ψυχές τους, χωρίς να πέσουν στα χέρια του Δεκίου.

Ο Θεός άκουσε τη δέηση τους, και το πρωί κοιμήθηκαν χωρίς να ξυπνήσουν. Μετά 194 χρόνια, επί Θεοδοσίου του Μικρού, στην Έφεσο κάποια αίρεση διακήρυττε ότι δεν υπάρχει ανάσταση νεκρών.

Εκείνη, λοιπόν, την εποχή, κάποιο παιδί στην αγορά της Εφέσου ψώνισε ψωμί με το νόμισμα της εποχής του Δεκίου. Αυτό προκάλεσε έκπληξη.

Πήραν, λοιπόν το παιδί και το ανέκριναν. Κατόπιν, πήγαν στη σπηλιά και βρήκαν ζωντανά και τα υπόλοιπα παιδιά. Τότε όλοι κατάλαβαν ότι είναι θαύμα Θεού, για να αποδειχθεί ότι

«άνάστασιν μέλλειν έσεσθαι νεκρών, δικαίων τε και αδίκων». Δηλαδή, «ότι μέλλει να γίνει ανάσταση νεκρών, και των δικαιων και των αδίκων».

Με πληροφορίες από το eortologio.gr

PHOTO GALLERY