ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Βαρθολομαίος κάλεσε την Ελληνίδα πρόξενο για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

Ο Βαρθολομαίος κάλεσε την Ελληνίδα πρόξενο για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

Οργή επικρατεί στο Φανάρι μετά τη συμφωνία που ανκοίνωσαν από κοινού ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφορικά με τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργία Σουλτανοπούλου, για ενημέρωση και... εξηγήσεις -Στην Κωνσταντινούπολη ο Γαβρόγλου.

Όπως φαίνεται, έντονη είναι η δυσφορία που επικρατεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, για τα όσα ανακοινώθηκαν την Τρίτη μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε έτσι την Ελληνίδα πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργία Σουλτανοπούλου για εξηγήσεις, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν ενημέρωσε το Φανάρι επισήμως για τις εξελίξεις και το περιεχόμενο της καταρχήν συμφωνίας.

Πηγές από το Φανάρι σημείωναν χαρακτηριστικά πως το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδος, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση για την επικείμενη συμφωνία.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα περιμένει να δει τι περιλαμβάνει η επίμαχη συμφωνία, προκειμένου να αποφασίσει αν θα αντιδράσει ή όχι.

Μάλιστα, κύκλοι απο το Φανάρι επισημαίνουν ότι «όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενημερωθεί αρμοδίως και επισήμως, για τις προθέσεις πολιτείας και Ελλαδικής Εκκλησίας, θα τις θέσει υπ’ όψιν της Συνόδου, που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επισήμως».

Σημειώνεται τέλος πως η «Πράξη του 1928», σύμφωνα με την οποία οι μητροπόλεις στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα) εξακολουθούν να υπάγονται εκκλησιαστικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δηλαδή, οι συγκεκριμένες μητροπόλεις παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδος για να διοικούνται σύμφωνα με την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928.

Στην Κωνσταντινούπολη ο Γαβρόγλου

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου αναχώρησε σήμερα (09/11) για την Κωνσταντινούπολη όπου αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Η συνάντηση θα διεξαχθεί αύριο το πρωί στην αίθουσα του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το υπουργείο, ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό.

Διαβάστε επίσης: Εικόνες σοκ στην Καβάλα: Κατέρρευσε κεντρική γέφυρα μέσα στην πόλη