ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Οικουμενικό Πατριαρχείο και Γαβρόγλου διαψεύδουν το ξέσπασμα Βαρθολομαίου για τη συμφωνία

Οικουμενικό Πατριαρχείο και Γαβρόγλου διαψεύδουν το ξέσπασμα Βαρθολομαίου για τη συμφωνία

Κατηγορηματική διάψευση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το διάλογο του Βαρθολομαίου με τον Γαβρόγλου που είδε το φως της δημοσιότητας - «Δεν γίνεται να με σέβεται ο Ερντογάν και να με απαξιώνει ο Τσίπρας» φέρεται να είπε ο Πατριάρχης στον υπουργό Παιδείας - Το δημοσίευμα διαψεύδει και ο Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος βρέθηκε στο Φανάρι το Σάββατο δίνοντας εξηγήσεις στον Πατριάρχη για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου.

«Πληροφορίες και δήθεν αποσπάσματα της διαλογικής συζητήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» τονίζει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Νίκος Παπαχρήστου.

Την κατηγορηματική αυτή δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος φέρεται να είπε στον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Φανάρι, ότι «δεν γίνεται να με σέβεται ο Ερντογάν και να με απαξιώνει ο Τσίπρας, δεν το δέχομαι. Εγώ δεν δείλιασα μπροστά στις επιθέσεις ολόκληρης της Ρωσίας, του Πούτιν, θα δεχθώ αυτή τη συμφωνία εις βάρος μου; Απατάσθε».

Διάψευση και από Γαβρόγλου

Μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και το υπουργείο Παιδείας διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», που αναφέρεται στη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.

«Μετά την κατηγορηματική διάψευση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το δημοσίευμα σχετικά με φράσεις που αποδίδονται στον Οικουμενικό Πατριάρχη, η δική μου διάψευση θα ήταν εκ του περισσού. Οφείλω, όμως, να κάνω έκκληση προς πάσα κατεύθυνση να μην εντάσσουν στις μικροκομματικές τους ιδιοτελείς επιδιώξεις τις σχέσεις ελληνικής Πολιτείας και Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίες ήταν και παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.

Η συνάντηση Γαβρόγλου – Βαρθολομαίου στο Φανάρι

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Γαβρόγλου ταξίδεψε στο Φανάρι, όπου το περασμένο Σάββατο (10/11) είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ο Κώστας Γαβρόγλου ενημέρωσε τον Βαρθολομαίο για τη συμφωνία που ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την εκκλησιαστική περιουσία και τους κληρικούς.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έκανε καμία δήλωση. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, ο Πατριάρχης εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας στις δηλώσεις του.
«Άκουσα τους προβληματισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχου, θα μεταφέρω τους προβληματισμούς, πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις η επιδίωξη μας είναι ο διάλογος. Όπως ξέρετε έχουμε μια ιδεολογική και πολιτική δέσμευση ως τρόπο να λύνονται τα θέματα και πάμε παρακάτω», ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου μετά το τέλος της συνάντησης.

Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε επισήμως τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το θέμα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας στην Ελλάδα, αλλά και για μια σειρά θεμάτων που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Βαρθολομαίος, αφού άκουσε όσα είχε να του πει ο υπουργός Παιδείας, θα μεταφέρει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης υπ όψιν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να τις αξιολογήσει τη βάση της συμφωνίας Κράτους – Πολιτείας και να τοποθετηθεί σχετικά.