ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Το Newsbomb.gr στο Κάιρο για την «αναγέννηση» του εμβληματικού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης

Το Newsbomb.gr στο Κάιρο για την «αναγέννηση» του εμβληματικού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης

Περισσότερα από 100 χρόνια πέρασαν από τότε που μπήκε ο θεμέλιος λίθος του Ιερού Κοινοτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο Κάιρο για την «αναγέννηση» του επιβλητικού αν και κουρασμένου από τον χρόνο, περικαλλή Κοινοτικό ναό της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου που όχι άδικα αποκαλούν το κόσμημα της παροικίας.

Δεν υπάρχει Έλληνας στο Κάιρο που να μην πέρασε από το κατώφλι του Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης έστω και μία φορά. Ο Ναός θεμελιώθηκε το 1906 και τα επίσημα εγκαίνια έγιναν το 1914.

Naos1.jpg
Έργα αποκατάστασης του Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο

Είναι πολλοί αυτοί που προσέφεραν στον σημαντικότερο Ναό της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου, από τον κτήτορα τον αείμνηστο Νέστορα Τσανακλή μέχρι και τον απλό πάροικο που έδωσε ότι μπορούσε από το υστέρημά του.

Δείτε φωτογραφίες από την επιχείρηση σωτηρίας της εκκλησίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Επιχείρηση σωτηρίας της εκκλησίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Στον Ιερό Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο, γίνονται έργα και σωτήριες προσθήκες, δίπλα από τα θεμέλια της ιστορικής εκκλησίας στον περιβάλλοντα χώρο γύρω από αυτήν, αλλά και εσωτερικά του Ναού όπου είχαν προκληθεί μεγάλης έκτασης ζημιές από την πολύχρονη υγρασία, συνέπεια διαρροής του δικτύου αποβλήτων και προβλημάτων στο σημείο σύνδεσής του, με το δίκτυο της πόλης.

Έργα αποκατάστασης του Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο

Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται καθημερινά για να σώθει ένα ιστορικό μνημείο για τον Ελληνισμό του Καΐρου.

Naos3.jpg
Εργασίες αποκατάστασης στο εσωτερικό του Ναού

Στην είσοδο μας περίμενε ο επιβλέπων μηχανικός κ. Μιχάλης Μπίσκος, ο οποίος μας «ξενάγησε» γύρω από την εκκλησία και μας έδωσε λεπτομέρειες των τεχνικών παρεμβάσεων.

Mpiskas.jpg
Ο επιβλέπων μηχανικός κ. Μιχάλης Μπίσκος

«Από τη διάγνωση στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας διαπιστώσαμε ότι το βασικό πρόβλημα ήταν το παλαιό και σε πολλά σημεία προβληματικό, αποχετευτικό δίκτυο των εγκαταστάσεων που ξεκινούσε από το Προσκοπείο, διέσχιζε περιμετρικά την μια πλευρά του τοίχου του Ναού μέχρι να φτάσει στο σημείο σύνδεσης με το κεντρικό αστικό δίκτυο της πόλης με συνέπεια να αρχίσουν οι υπόγειες αθέατες διαρροές οι οποίες ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο, από τα νερά που ποτίζονταν κατά βούληση ο χλωροτάπητας του γηπέδου, που βρίσκεται στην αυλή του Προσκοπείου έτσι, το σύνολο των δύο αυτών ποσοτήτων αργά, επί χρόνια και σε επικίνδυνο βαθμό είχαν δημιουργήσει, μια υπόγεια λίμνη γύρω από την εκκλησία, η οποία «ροκάνιζε» εκτός από τα εμφανή εξωτερικά της σημεία και τις αντοχές της ως κτίσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr o κ. Μπίσκος.

Οι εργασίες του Ναού θα συνεχισθούν με αμείωτο ενδιαφέρον.

Naos5.jpg
Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης του Κοινοτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνο και Ελένης

Τιτάνιο έργο για την αποκατάσταση του Ναού κάνει η επιφανής Καϊρινή, κυρία Αικατερίνη Μπελεφάντη –Σοφιανού όπου μαζί με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου στηρίζουν οικονομικά το αξιέπαινο αυτό έργο.

Sofianou1.jpg
Η μεγάλη ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κυρία Αικατερίνη Μπελεφάντη- Σοφιανού

Η κυρία Αικατερίνη Σοφιανού γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κάιρο και έχει συνδέσει τον κοινοτικό Ναό με ένα μεγάλο κομμάτι της ζωή της. Η μεγάλη ευεργέτιδα ξαναδίνει ζωή στον ιστορικό ναό διασώζοντας την βαριά παρακαταθήκη τωνμεγάλων οραματιστών και ευεργετών, οι οποίοι στο παρελθόν δημιούργησαν σπουδαία μνημεία για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου.

Δείτε τι είπε στο Newsbomb.gr η κυρία Σοφιανού

Πρόκειται για ένα κατασκευαστικό «θαύμα» μετά τις «πληγές» που προκάλεσε, επί χρόνια, η ύπουλη υγρασία.

Kairo.jpg
Από αριστερά: Ο μηχανικός κ. Μιχάλης Μπίσκος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, κ. Χρήστος Καβαλής, η μεγάλη ευεργέτιδα κυρία Αικατερίνη Μπελεφάντη- Σοφιανού, ο Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος και ο Πρόξενος κ. Αχιλλέας Μπικής.

Ο Ναός έχει ταυτισθεί και συναισθηματικά με την Ελληνική Παροικία, καθώς δημιουργήθηκε ταυτόχρονα με την πρώτη Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.

Naos6.jpg
Οι εργασίες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς

Η πρώτη φάση των έργων έγινε με δαπάνες της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και αφορούσε στη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου αποστραγγιστικού δικτύου που διοχετεύει τα υπόγεια ύδατα από το Νείλο.

Naos7.jpg
Η αναδυόμενη υγρασία από το υπέδαφος ήταν η κυριότερη αιτία για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο εξωτερικό περίβλημα του ναού

Επίσης, μονώθηκαν τα θεμέλια για την υγρασία και παράλληλα κατασκευάσθηκε νέο δίκτυο αποχέτευσης των λυμάτων.

Proedros.jpg
O πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, κ. Χρήστος Καβαλής επι των ημερών του οποίου ξεκίνησαν τα έργα αποκατάστασης του Ναού. Σημειώνεται ότι η Ε.Κ.Κ έχει χρηματοδοτήσει την πρώτη φάση του έργου.

Παράλληλα όμως με την αποκατάσταση των αποσαθρωμένων υποστυλωμάτων, γίνεται και η αντικατάσταση των διακοσμητικών στοιχείων.

Naos6.jpg
Εκτός από το ότι η υγρασία είχε αποδιοργανώσει σε πολλά σημεία το εξωτερικό επίχρισμα του μνημείου και τα υποστυλώματα, υπήρχαν εμφανείς ρωγμές και στα αρχιτεκτονικά διακοσμήματα

Η δεύτερη φάση αφορά – μεταξύ άλλων – στην αποκατάσταση του εσωτερικού και του εξωτερικού του ναού, των επιχρισμάτων, την επισκευή των ραγισμένων κιόνων, τη συντήρηση των εικόνων και των ιερών κειμηλίων. Τις δαπάνες για τη δεύτερη φάση του έργου έχει αναλάβει η οραματίστρια και μεγάλη ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κυρία Αικατερίνη Σοφιανού- Μπελεφάντη.

Naos10.jpg
Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης του Κοινοτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνο και Ελένης

Στο εσωτερικό του Ναού έχουν τοποθετηθεί ικριώματα. Στόχος τους είναι να το υποστηρίζουν καθώς υπάρχουν τουλάχιστον δέκα αποσαθρωμένες κολώνες.

Παράλληλα όμως με την τοποθέτηση νέων πελμάτων στις κολώνες θα γίνει η αποκατάσταση των εικόνων και των τοιχογραφιών.

Τα εγκαίνια του κοινοτικού ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, αντάξια της λαμπρής ιστορίας του Ελληνισμoύ του Καΐρου, θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αθώο ομόφωνα το 21χρονο μοντέλο με την κοκαΐνη στο Χονγκ Κονγκ

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Σαρώνει τη χώρα η νέα κακοκαρία με χιόνια, καταιγίδες και πολλά μποφόρ

Σχετικές ειδήσεις