ΕΡΓΑΣΙΑ

Εργασιακά: 1 στους 3 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με μισθό 427,90 ευρώ μικτά

Εργασιακά: 1 στους 3 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με μισθό 427,90 ευρώ μικτά
Pixabay

1 στους 3 εργαζομένους (695.210) σε όλο τον ιδιωτικό τομέα με μισθό 427,90 ευρώ μικτά (27,50%) - Κυριαρχεί ο τύπος του «εργαζόμενου πένητα» («working poor») - 

Με έγγραφο του ΕΦΚΑ ανακοινώθηκαν τα στοιχεία απασχόλησης για τον μήνα Ιούλιο 2019.

Τα στοιχεία που παρατίθενται είναι ανησυχητικά για το μέλλον των μισθών, αλλά και των συντάξεων, αφού (όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις) το Ασφαλιστικό είναι συνάρτηση του Εργασιακού και η αγορά εργασίας επηρεάζει δραστικά τις εισφορές στα Ταμεία και το μέλλον των συντάξεων.

Από τον Πίνακα 2 της σελίδας 3 με τίτλο «Κατανομή της απασχόλησης, του ημερομισθίου και του μέσου μισθού των ασφαλισμένων ανά τύπο
απασχόλησης», καταδεικνύεται ότι 1 στους 3 εργαζόμενους σε όλο τον ιδιωτικό τομέα λαμβάνει μηνιαίο μισθό ΜΟΝΟ 427,90 ευρώ (μεικτά).

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ στο σύνολο των 2.527.872 εργαζομένων, οι 695.210 (ποσοστό 27,5%) απασχολούνται μερικώς και ο μέσος μηνιαίος μικτός μισθός που λαμβάνουν είναι 427,90 ευρώ.

Η αποκάλυψη αυτή, σε συνδυασμό με τις χιλιάδες μετατροπές συμβάσεων
εργασίας από αορίστου χρόνου σε εκ περιτροπής (με ή χωρίς τη συναίνεση του εργαζομένου), όπως αυτές καταγράφονται από το Πληροφοριακό Σύστημα
«ΕΡΓΑΝΗ» δημιουργεί ανησυχία και ισχυρούς προβληματισμούς για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους της πατρίδας μας αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΥΠΕΚΚ.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να πριμοδοτεί την πλήρη και ασφαλισμένη εργασία και να αφήνει μεγαλύτερο έδαφος σε αξιοπρεπείς και αξιοβίωτους μισθούς, αφού είναι αυτονόητο ότι όσοι μεν από τους 695.210 εργαζόμενους με μικτό μηνιαίο μισθό 427,90 ευρώ έχουν δημιουργήσει οικογένεια, αυτές ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, όσοι, δε, δεν το έχουν ακόμη τολμήσει, δεν μπορούν καν να το ονειρευτούν καταλήγει η ανακοίνωση.

«Υπ’ αυτές τις συνθήκες εργασιακής απορρύθμισης, δεν μπορεί να γίνει
λόγος για ελεύθερο χρόνο και κοινωνική, συνδικαλιστική και πολιτιστική δράση των Ελλήνων. Έτσι θα συνεχίζεται η καταστροφή της εγχώριας εργατικής δύναμης. Οι «εργαζόμενοι-πένητες» («working poor») αλλά και οι άνεργοι είναι εδώ, είναι δίπλα μας! Και οι προσοντούχοι νέοι μας μεταναστεύουν στο εξωτερικό» σχολιάζει ο Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ και γνωστός εργατολόγος κ. Αλέξης Μητρόπουλος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Στα «λευκά» ξύπνησαν τα βόρεια προάστια - Πού θα χιονίσει σήμερα - Αναλυτική πρόγνωση

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων