ΕΡΓΑΣΙΑ

ΟΑΕΔ: Αυτοί θα πάρουν το έκτακτο μηνιαίο επίδομα ανεργίας

ΟΑΕΔ: Αυτοί θα πάρουν το έκτακτο μηνιαίο επίδομα ανεργίας

ΟΑΕΔ: Έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ίση με το τελευταίο μηνιαίο επίδομα ανεργίας που έλαβαν, θα πάρουν εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού - επισιτιστικού κλάδου που επιδοτούνται (ν. 1545/1998)

Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το μισθολόγιο της ΑΑΔΕ.

Οι δικαιούχοι

Όσοι απασχολήθηκαν το 2019 με πλήρη ή μερική απασχόληση και δεν υπήρχε υποχρέωση επαναπρόσληψης τους το 2020

Όσοι έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών κατά το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος 2019 - Φεβρουάριος 2020 ή τακτική επιδότηση ανεργίας της οποίας η διάρκεια έλαβε μηνιαία παράταση το διάστημα Σεπτέμβριος 2019 - Φεβρουάριος 2020

Όσοι δεν είναι δικαιούχοι ή δεν έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας το διάστημα Σεπτέμβριος 2020 - Φεβρουάριος 2021

Όσοι δεν είναι δικαιούχοι επιδόματος μακροχρονίως ανέργων το διάστημα Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2021

Όσοι δεν είναι δικαιούχοι ή δεν έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού

Η έκτακτη αποζημίωση καταβάλλεται μηνιαία από τον ΟΑΕΔ το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου στους δικαιούχους με την προϋπόθεση να παραμένουν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων του Οργανισμού για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Η έκτακτη ενίσχυση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, εισφορά, κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Με ΚΥΑ των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών που θα δημοσιευθεί στο Εθνικό Τυπογραφείο θα «καθαρογραφούν» όλοι οι όροι και τα επιμέρους κριτήρια.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών τουριστικών καταλυμάτων 12μηνης λειτουργίας.

Οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία λειτουργούν για όλο το έτος και κατά το χρονικό διάστημα Απριλίου 2020 - Δεκεμβρίου 2020 είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά τουλάχιστον 70% από το αντίστοιχο διάστημα του 2019, καταβάλλονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα 1η Ιανουαρίου 2021 έως 31 Μαρτίου 2021.

Προβλέπεται περαιτέρω κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων, που έχει πληγεί ιδιαιτέρως από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του COVID-19 , εμφανίζοντας σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές εισφορές για τα τουριστικά καταλύματα δωδεκάμηνης λειτουργίας που κατά την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2020 είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καταβάλλονται από το κρατικό προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020.

Για τα καταλύματα που είχαν αντίστοιχη πτώση τζίρου για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020, οι εργοδοτικές εισφορές καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα 1 Ιανουαρίου 2021- 31 Μαρτίου 2021.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.