ΕΡΓΑΣΙΑ

ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ): Ποιοι άνεργοι θα πάρουν μισθό 951 ευρώ για 18 μήνες - Πότε ξεκινάει το νέο πρόγραμμα

ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ): Ποιοι άνεργοι θα πάρουν μισθό 951 ευρώ για 18 μήνες - Πότε ξεκινάει το νέο πρόγραμμα
O μισθός θα επιδοτηθεί από τη ΔΥΠΑ μέχρι και το 80%
INTIME NEWS

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας για 10.000 ανέργους ηλικίας 45 και άνω σε περιοχές με μεγάλο δείκτη ανεργίας, ανακοινώνει ο ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ).

Η κατάρτιση του προγράμματος αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους και στόχος είναι η ανάσχεση των συνεπειών της ανεργίας και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα για τους μακροχρόνια άνεργους σε περιοχές με υψηλή ανεργία στη χώρα και ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών, των οποίων η διαρκής και επί μακρόν απομάκρυνση από την εργασία, δυσχεραίνει την πιθανότητα επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.

Το αντικείμενο και ο μισθός

  • Οι άνεργοι θα λαμβάνουν 951 ευρώ για 18 μήνες και ο μισθός τους θα επιδοτηθεί από τη ΔΥΠΑ μέχρι και το 80%.
  • Αντικείμενο της δράσης είναι η δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης με την πρόσληψη μακροχρονίων ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο ανεργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α), ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας της χώρας με προτεραιότητα στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

Ποιες επιχειρήσεις ωφελούνται

Η δράση απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα, με προτεραιότητα τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

  • Έμφαση θα δοθεί σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στη δράση είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής (ημερολογιακά)

Οι ωφελούμενοι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα μόνο από την αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ 2) όπου ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα που θα απασχοληθούν, σύμφωνα με τις ζητούμενες ειδικότητες, όπως έχουν δηλωθεί κατά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής από τις επιχειρήσεις.

Το ποσό επιχορήγησης του κάθε ωφελούμενου διαμορφώνεται σε μηνιαία βάση ανάλογα με τη Διοικητική Περιφέρεια που δραστηριοποιείται η επιχείρηση στην οποία θα προσληφθεί, ως εξής:

Κατηγορία επιχείρησης Ποσοστό επιχορήγησης Μηνιαίο Ποσό επιχορήγησης σε ευρώ:

  • Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου. 80% 761,60
  • Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις υπόλοιπες Διοικητικές Περιφέρειες 70% 666,40
  • Για κάθε ημέρα απασχόλησης που υπολείπεται των είκοσι πέντε (25) ημερών, το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, μειώνεται κατά 1/25.
  • Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης της δράσης ορίζεται σε 18 μήνες.