ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Ανοίγουν 5.124 μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Ανοίγουν 5.124 μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Οι θέσεις, τα προσόντα και η διαδικασία των εξετάσεων - Αναμένονται περισσότερες συμμετοχές από κάθε άλλη φορά

Οριστικοποιήθηκε ο τελικός αριθμός των μονίμων θέσεων που θα καλυφθούν από τον πρώτο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για την πρώτη ή τη δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου 2023.

Ο συνολικός αριθμός των θέσεων για το 2022 και το 2023 ανέρχεται σε 5.125, εκ των οποίων οι 3.502 θέσεις είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, οι 1.565 Τεχνολογικής, και οι 57 θέσεις αφορούν Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό. Για όλες τις θέσεις πρόσληψης το ΑΣΕΠ θα εκδώσει προκηρύξεις αφού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, με τον πανελλαδικό γραπτό διαγωνισμό δημιουργείται ένα σύνολο επιτυχόντων οι οποίοι θα είναι σε αναμονή και θα αξιοποιηθούν μόλις ο κάθε φορέας βγάλει προκύρηξη, όπου θα ζητά συγκεκριμένες ειδικότητες. Έτσι οι φορείς θα βρίσκουν προσωπικό ευκολότερα και χωρίς καθυστερήσεις.

Ο διαγωνισμός αυτός θα έχει περισσότερες συμμετοχές από κάθε άλλη φορά. Ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνονται ειδικότητες, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, το προσωπικό Δημοτικής Αστυνομίας ή οι νοσηλευτές, για τις οποίες, βέβαια, θα υπάρξουν ξεχωριστές προκηρύξεις.

Τα τυπικά προσόντα - Τι περιλαμβάνει η εξέταση του διαγωνισμού

Στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ περιλαμβάνονται τα τυπικά προσόντα 34 κλάδων - ειδικοτήτων ΠΕ και 22 ΤΕ ενώ παράλληλα είναι πλέον ξεκάθαρη και η κατανομή των θέσεων ανά υπουργείο, ανά κλάδο και ανά ειδικότητα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» οι περισσότερες θέσεις αφορούν τον κλάδο ΠΕ Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών / Διοικητικοοικονομικών / Διοικητικών / Διοικητικού Προξενικού, όπου οι 1.124 θέσεις κατανέμονται σε διάφορα υπουργεία, Ανεξάρτητες Αρχές, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακολουθεί ο κλάδος Μηχανικών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με 464 μόνιμες θέσεις.

Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών και σε ερωτήσεις γνώσεων γενικού περιεχομένου. Παράλληλα θα εξεταστούν και στις δεξιότητες και την εργασιακή αποτελεσματικότητα, οι οποίες περιλαμβάνουν τις δεξιότητες ανάλυσης, επίλυσης προβλημάτων και ιεράρχησης προτεραιοτήτων στον χώρο εργασίας.

Οι θεματικές ενότητες του διαγωνισμού

Οι ερωτήσεις του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ θα είναι χωρισμένες σε 10 θεματικές ενότητες, όπως τα θεμελιώδη δικαιώματα, το ισχύον ελληνικό Σύνταγμα, η οργάνωση του κράτους και της Διοίκησης και τα πολιτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επιτυχόντες στην εξέταση θα θεωρούνται όσοι γράψουν τη βάση (55 μονάδες) σε καθεμία από τις δύο εξεταστικές διαδικασίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέντευξη είναι μια πρόσθετη διαδικασία, όπως είναι το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό.

Αιτήσεις

Οι αιτήσεις για συμμετοχή στον διαγωνισμό αρχίζουν την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 08:00 και λήγουν την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 στις 14:00. Για την οριστικοποίηση της αίτησης ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να προμηθευτεί ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής e-Παράβολο ένα παράβολο των 3 ευρώ.

Αναβολή διαγωνισμού

Ο μόνος λόγος που μπορεί να αναβληθεί ο διαγωνισμός είναι σύμφωνα με τον κ. Βορίδη να πέσουν οι εκλογές την ίδια περίοδο. Σημειώνεται σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και τον νέο κύκλο κινητικότητας, τον πρώτο για το 2023.

Ο υπουργός Εσωτερικών έχει σκοπό να ενημερώσει και την αντιπολίτευση, προκειμένου οι κύκλοι κινητικότητας να πραγματοποιούνται ανεξαρτήτως εκλογικών αναμετρήσεων καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν έναν κύκλο κινητικότητας και άρα τη δυνατότητα για μετάταξη ή απόσπαση σε άλλους φορείς του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube