Κατώτατος μισθός: Τα σενάρια για την αύξηση - Τι λένε οι νέοι

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα δώσει μια «ανάσα» στους νέους που βλέπουν τον μισθό τους να τελειώνει πριν προλάβει να «φύγει» ο μήνας

Κατώτατος μισθός: Τα σενάρια για την αύξηση - Τι λένε οι νέοι
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου
3'

Την εισήγησή του για αύξηση του κατώτατου μισθού θα κάνει, την Παρασκευή, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Υπουργός Εργασίας.

Τρία τα σενάρια για το πόσο για φτάσει ο κατώτατος μισθός που σήμερα είναι στα 713 ευρώ. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι θα φτάσει τα 760 ευρώ, η δεύτερη εκτίμηση είναι ότι θα αγγίξει τα 780 ευρώ, ενώ υπάρχει ένα ακόμα πιο αισιόδοξο σενάριο το οποίο θέλει τον κατώτατο στα 800 ευρώ.

«Κραυγή» αγωνίας από τους νέους

Οι νέοι ανησυχούν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα εξανεμισθεί λόγω της ακρίβειας.

Μάλιστα, σε ρεπορτάζ του Alpha εξέφρασαν τις αγωνίες τους με ορισμένους από αυτούς να σχολιάζουν ότι «ο μισθός μου δεν είναι σταθερός», «δεν μπορώ να νοικιάσω σπίτι», «καλό είναι να ανταμείβονται για τις σπουδές τόσα χρόνια».

Οι νέοι ελπίζουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι τέτοια ώστε να τους βοηθήσει να σταθούν στα πόδια τους.

Η πρόταση της ΓΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό

Η ΓΣΕΕ πρότεινε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 ευρώ με επίσημη πρόταση, την οποία το Ινστιτούτο Εργασίας απέστειλε στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ΓΣΕΕ αναφέρεται σε συγκεκριμένο ζητώντας αύξηση του βασικού μισθού, συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό με την αύξηση να διαμορφώνεται στο 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης, με άμεση δε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για το χρονοδιάγραμμα επίτευξής του.

Επίσης, πρότεινε την αποκατάσταση των προστατευτικών ρυθμίσεων του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου (καθολικότητα ισχύος των όρων των ΣΣΕ, πλήρης μετενέργειά τους, αρχή της εύνοιας στη «συρροή» τους και επέκταση της ισχύος τους) και άμεση επαναφορά των τριετιών.

Κατώτατος μισθός: Προτάσεις υπόλοιπων φορέων

Τράπεζα της Ελλάδος: Αύξηση κάτω από το ύψος του πληθωρισμού, που μεταφράζεται σε αύξηση έως 780 ευρώ.

ΚΕΠΕ: Αύξηση στα 760 με 780 ευρώ. Το ΚΕΠΕ είναι ο φορέας που θα συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις και θα κάνει την τελική εισήγηση στο υπουργείο, επομένως έχει μεγαλύτερη βαρύτητα η πρότασή του. Μάλιστα ο φορέας σημειώνει ότι οι αμοιβές άνω των 780 ευρώ χάνουν το αφορολόγητο, άρα σημειώνεται απώλεια στο συνολικό εισόδημα.

ΓΣΕΒΕΕ: Αύξηση 8-10%, που σημαίνει 770 έως 784 ευρώ.

ΕΣΕΕ: Αύξηση 7% - 763 ευρώ.

ΣΕΤΕ: Αύξηση στα 753 ευρώ

ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ δέχονται αύξηση στον κατώτατο μισθό, παράλληλα όμως ζητούν μείωση του μη ασφαλιστικού κόστους και της φορολογίας, ενώ προτείνουν να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.

Το ΚΕΠΕ, όπως προαναφέρθηκε θα συγκεντρώσει όλες τις παραπάνω προτάσεις και θα καταθέσει την τελική εισήγηση στον υπουργό Εργασίας.

Διαβάστε επίσης:

Κατώτατος μισθός: «Κλείδωσε» το ύψος της αύξησης - Η ανακοίνωση την Παρασκευή

Κατώτατος μισθός: Ώρα ανακοινώσεων για την αύξηση - Μπορεί να ξεπεράσει τα 800 ευρώ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή