ΕΡΓΑΣΙΑ

Στη «μαύρη τρύπα» του ΙΚΑ, 3 δισεκατομμύρια ευρώ

Στη «μαύρη τρύπα» του ΙΚΑ, 3 δισεκατομμύρια ευρώ

Η μεταφορά των αποθεματικών από τα επικουρικά, πίσω από τη συγχώνευση Ταμείων. «Θεάτρο» της κυβέρνησης με το Ασφαλιστικό, ενώ υπάρχει πλήρης συμφωνία

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Την αρπαγή και των τελευταίων αποθεματικών των επικουρικών ταμείων ύψους 3 δισ. ευρώ κρύβει πίσω από την προωθούμενη διοικητική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων η συμφωνία κυβέρνησης - τρόϊκας στο Ασφαλιστικό.

Η ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων και των ταμείων εφάπαξ παροχών στο ΙΚΑ από το 2015 θα οδηγήσει σε εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων και σε βαθμιαία μείωση των κύριων συντάξεων όλων των ασφαλισμένων, με δεδομένη τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.
Ο Θανάσης Καποτάς πρόεδρος των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία σημειώνει πως στόχος του σχεδίου κυβέρνησης - τρόϊκας είναι "η προσαρμογή κάθε υψηλότερης συνταξιοδοτικής παροχής στα - χαμηλότερα – συνταξιοδοτικά επίπεδα παροχών του ΙΚΑ και η σταδιακή ενσωμάτωση των επικουρικών συντάξεων και των αποθεματικών τους (ΕΤΕΑ: ΤτΕ 1,4 δισ. ομόλογα1,5δις) στην κάλυψη των ελλειμμάτων των κύριων συντάξεων" .

Θα οδηγηθούμε σε δραματική συρρίκνωση των συντάξιμων αποδοχών. Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων Νίκος Καλάκος τονίζει πως "οδηγούμαστε σε μια παρά φύσιν ενοποίηση ανταποδοτικών ταμείων (επικουρικά εφάπαξ) με ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ) και η εξέλιξη σε βάθος χρόνου θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξαφάνιση της επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ, κάτι που αποτελεί άλλωστε και τον απώτερο στόχο της Τρόικας".

Αναλυτικά, ο Θ.Καποτάς σημειώνει πως στόχος του σχεδίου είναι «η προσαρμογή κάθε υψηλότερης συνταξιοδοτικής παροχής στα - χαμηλότερα – συνταξιοδοτικά επίπεδα παροχών του ΙΚΑ και η σταδιακή ενσωμάτωση των επικουρικών συντάξεων και των αποθεματικών τους (ΕΤΕΑ: ΤτΕ 1,4 δισ. ομόλογα1,5 δις) στην κάλυψη των ελλειμμάτων των κύριων συντάξεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΑΠΔΥ) Νίκος Καλάκος τονίζει πως «οδηγούμαστε σε μια παρά φύσιν ενοποίηση ανταποδοτικών ταμείων (επικουρικά και εφάπαξ) με ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ) και η εξέλιξη σε βάθος χρόνου θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξαφάνιση της επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ, κάτι που αποτελεί άλλωστε και τον απώτερο στόχο της Τρόικας».

Υπενθυμίζεται πως το τελικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό που θα περιλαμβάνει την συγχώνευση κύριων και επικουρικών ταμείων στο ΙΚΑ θα ψηφιστεί ως μεσοπρόθεσμο μαζί με τον νέο προϋπολογισμό την παραμονή της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, δηλαδή στις 7 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη συνεχίζει το "θέατρο" των δήθεν διαπραγματεύσεων και σύμφωνα με διαρροές «αντιστέκεται στις απαιτήσεις των δανειστών για μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης».

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο - συμφωνία περιλαμβάνει:

1. Την "Διοικητική Αναδιοργάνωση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης" (με βάση το τρίτο σενάριο της μελέτης του ΚΕΠΕ) για την "Οριζόντια Διοικητική και λειτουργική Ενοποίηση" με κάθετη διοικητική συγχώνευση όλων των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών στο ΙΚΑ. Στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό Ταμείο Κύριας Ασφάλισης θα ενταχθούν τα Επικουρικά και τα Ταμεία Εφάπαξ παροχών όπως: ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης όπου έχουν ενταχθεί ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα) το ΤΑΠΙΤ (Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα) ΤΑΥΤΕΚΟ (Ταμείο Ασφάλισης εργαζομένων στις Τράπεζες και τις ΔΕΚΟ) και ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων).

2.Από την 1.7.2015 όλα τα απομείναντα ταμεία (κύρια και επικουρικά) θα ενσωματωθούν σε ΙΚΑ και ΕΤΕΑ (σ.σ.που θα συγχωνευθεί στο ΙΚΑ) υπό τον όρο ότι δεν θα έχουν μετατραπεί σε ΝΠΙΔ μέχρι 30.6.2015. Σημειώνονται χαρακτηριστικά τα ταμεία ΕΤΑΑ (Ανεξάρτητο Ταμείο Αυτοαπασχολουμένων - Επιστημόνων), ΟΑΕΕ ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ΚΕΑΝ (Επικουρικό Ναυτικών) και διευκρινίζεται ότι "η συμπερίληψη των προαναφερθέντων ταμείων θα οδηγήσει στην κατάργηση της οικονομικής αυτονομίας των ξεχωριστών λογαριασμών για εισφορές και παροχές των ταμείων αυτών".

Στο απόσπασμα και η περίθαλψη

Η τελευταία πράξη του δράματος που ζουν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι από το 2010 και μετά, θα διαδραματιστεί με την ισοπεδωτική περικοπή και των παροχών Υγείας. Τα εφιαλτικά σενάρια των τελευταίων μηνών επιβεβαίωσε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μέσα στην εβδομάδα, κάνοντας λόγο για «αναγκαιότητα σύνδεσης παροχών υγείας με τον αριθμό των ενσήμων».

Συγκεκριμένα, ο κ. Σπυρόπουλος, διερωτώμενος «γιατί θα πρέπει να δικαιούνται τις ίδιες παροχές όσοι συμπληρώνουν το μίνιμουμ των ενσήμων ετησίως με όσους καταβάλλουν διπλάσιες εισφορές;», υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα πλήρως ανταποδοτικό σύστημα, τόσο ως προς τις συντάξεις όσο και ως προς τις παροχές υγείας, δηλαδή για τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τα νοσήλια.
Παρά τη διάψευση που ακολούθησε από τον υπουργό Εργασίας, όλα τα δεδομένα του τραγικού έργου της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θα οδηγήσουν στην επαλήθευση των δηλώσεων Σπυρόπουλου, εφόσον δεν μπει «τέλος» στην ασκούμενη πολιτική.

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το ασφαλιστικό προκάλεσαν και προκαλούν εντονότατες ανησυχίες στους πολίτες και κυρίως στους συνταξιούχους. Είναι σαφές ότι η αναστάτωση που έχει προκληθεί δε θεραπεύεται από τις διαψεύσεις του κ. Υπουργού» ανέφεραν στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Υποθέσεων της Βουλής 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να κληθεί στην επιτροπή ο κ. Σπυρόπουλος και να δώσει διευκρινίσεις.

Σχετικές ειδήσεις