ΕΡΓΑΣΙΑ

Όλες οι αλλαγές στα εργασιακά

Όλες οι αλλαγές στα εργασιακά

Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας προβλέπει το νομοσχέδιο-μαμούθ για τα εργασιακά, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του μηνός.

Επανέρχονται τριετίες, συλλογικές συμβάσεις και μισθός στα 751 ευρώ

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διατάξεις που επαναφέρουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την επεκτασιμότητα των συμβάσεων και για επιχειρήσεις που δεν έχουν ενταχθεί στα εργοδοτικά συλλογικά όργανα, την επαναλειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ενώ θα θέτει εκ νέου σε ισχύ τις τριετίες.

Σύμφωνα με Τα Νέα, θα περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα για την επαναφορά εντός διετίας του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Επιπλέον διορθώνεται το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και αποζημιώσεων ώστε να γίνονται πιο δύσκολα και επανέρχονται οι οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εστίας (ΟΕΚ και ΟΕΕ).

Το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί από τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη θα περιέχει σύμφωνα με το δημοσίευμα οκτώ άξονες, οι οποίοι θα αποτελέσουν τα πρώτα μέτρα για την αλλαγή του χάρτη των εργασιακών σχέσεων.

Τα 8 μέτρα του νομοσχεδίου:

1. Θα προωθηθεί σταδιακά -σε συνδυασμό με φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στις επιχειρήσεις- η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

2. Επανέρχεται ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση στον ιδιωτικό τομέα στα προ Μνημονίου επίπεδα

3. Εφαρμογή δέσμης μέτρων στην κατεύθυνση της κατάργησης των ελαστικών μορφών εργασίας. Μεταξύ των μέτρων είναι και η επαναφορά της κυριακάτικης αργίας και την διασφάλιση της 5ήμερης εργασίας.

4. Επαναφορά του προστατευτικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις. Από το όριο του 5% που είναι σήμερα, θα υποχωρήσει στο 2%.

5. Η ΕΓΣΕΕ (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) και οι όροι που τη διέπουν θα μπορούν να καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

6. Το χρονικό διάστημα της διαπραγμάτευσης, μετά τη λήξη μιας συλλογικής σύμβασης, αυξάνεται από τους τρεις μήνες που είναι σήμερα, στους έξι μήνες

7. Μια συλλογική σύμβαση εργασίας θα δεσμεύει και τις επιχειρήσεις ενός κλάδου που δεν έχουν ενταχθεί στο αντίστοιχο εργοδοτικό συλλογικό όργανο.

8. Αφαιρούνται όλοι οι όροι που είχε θεσπίσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι οποίοι ουσιαστικά εμπόδιζαν τη μονομερή προσφυγή των εργαζομένων στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ) για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.