ΕΡΓΑΣΙΑ

Στις τελευταίες θέσεις του ΟΟΣΑ η Ελλάδα στην ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας

Στις τελευταίες θέσεις του ΟΟΣΑ η Ελλάδα στην ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας

Περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ στοιχίζει στο ΑΕΠ της Ελλάδας, το υψηλό ποσοστό των νέων ηλικίας 20 έως 25 ετών, οι οποίοι δεν εντάσσονται στην αγορά εργασίας, την εκπαίδευση ή την επαγγελματική κατάρτιση.

Η τελευταία έκθεση των οικονομολόγων της PwC, συγκρίνει τη συμμετοχή των νέων στην απασχόληση, στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση, στις 34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

Η Ελλάδα, στην κατάταξη των χωρών με βάση τον Δείκτη Νέων Εργαζομένων, βρίσκεται στην 32η θέση, με την Ισπανία στην 33η και ουραγό την Ιταλία.

Ο Δείκτης Νέων Εργαζομένων της PwC αποτελεί τον σταθμικό μέσο 8 δεικτών που αντανακλούν τη δραστηριοποίηση στην αγορά εργασίας και τη συμμετοχή στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση των νέων μέχρι 25 ετών σε 34 χώρες μέλη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Η κατάταξη αφορά το έτος 2014.

Η Ελβετία και η Γερμανία βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης των πιο επιτυχημένων χωρών, ενώ ακολουθούν η Αυστρία, η Ισλανδία, η Νορβηγία και ο Καναδάς.

Στις περισσότερες χώρες παρατηρείται πτώση της βαθμολογίας μεταξύ 2006 και 2011, αντανακλώντας τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση στους νέους εργαζόμενους. Πολλές χώρες έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 2011, όχι όμως όλες, γι' αυτό και η μέση βαθμολογία των χωρών του ΟΟΣΑ για το 2014 εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα του 2006.

Η έκθεση περιλαμβάνει και μια εκτίμηση της πιθανής μακροπρόθεσμης ενίσχυσης των οικονομιών του ΟΟΣΑ εάν κατάφερναν να φτάσουν τα συγκριτικά χαμηλότερα ποσοστά των νέων εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Το πιθανό όφελος θα κυμαινόταν από περίπου 1% του ΑΕΠ στη Σουηδία και τη Δανία σε περίπου 3% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, με τα μεγαλύτερα πιθανά οφέλη στην Τουρκία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία στις οποίες θα μπορούσαν να φτάσουν και το 7-9% του ΑΕΠ. Στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ η εκτιμώμενη μακροπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ θα μπορούσε να φτάσει σε 1,2 τρισ. δολάρια (σε τιμές ΑΕΠ 2015).

Η έκθεση συγκρίνει τις χώρες του ΟΟΣΑ με τη Γερμανία, η οποία έχει εφαρμόσει συγκεκριμένες πολιτικές για αυτήν την ηλικιακή ομάδα, με την Ελλάδα να υστερεί κατά 22,8 ποσοστιαίες μονάδες. Αν υιοθετηθούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες, το ΑΕΠ της χώρας θα ενισχυθεί μακροπρόθεσμα κατά 7,8% ή κατά 16 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Κυριάκος Ανδρέου, επικεφαλής του τομέα συμβουλευτικών υπηρεσιών της PwC στην Ελλάδα, σχολιάζοντας την έκθεση, αναφέρει:

«Το πλέον δυναμικό τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού μένει στο οικονομικό περιθώριο στην Ελλάδα. Η συστηματική επανένταξή του με εξειδικευμένα προγράμματα και ειδικά κίνητρα θα μπορούσε να προσθέσει στο ελληνικό ΑΕΠ 8 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή περίπου €15 δισ., ποσό τόσο μεγάλο όσο και η διαχρονική αδυναμία της κρατικής πολιτικής να ταιριάξει καλύτερα τις δυνατότητες και δεξιότητες των νέων με τη ζήτηση της αγοράς».

Τα μέτρα κυβερνητικής πολιτικής που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις βαθμολογίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την αύξηση του μεριδίου στις ευκαιρίες μαθητείας και στα μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης που αναλογεί στους νέους ανθρώπους και την μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική ένταξη ώστε να επανενταχτούν όσοι κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν το σχολείο και την εργασία.

Σχετικές ειδήσεις