ΕΡΓΑΣΙΑ

Ασφαλιστικό: Όλη η αλήθεια για τις συντάξεις πείνας

Ασφαλιστικό: Όλη η αλήθεια για τις συντάξεις πείνας

Πώς η «εθνική σύνταξη» των 487 ευρώ πέφτει στα 384 παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες όχι μόνον ακυρώνουν τις μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις, αντιθέτως ζητούν και την επαναφορά τους!

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ: ΠΩΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΦΟΡΤΩΝΕΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Από το νόμο Λοβέρδου (3863/2010) μέχρι σήμερα, έξι χρόνια μετά -και κυρίως με τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ - συνέβη το εξής με τα ποσοστά αναπληρώσης. Ενώ σύμφωνα με το νόμο Λοβέρδου το ποσό σύνταξης καθορίζεται για όλα τα χρόνια με βάση το μεγαλύτερο συντελεστή που αντιστοιχεί στο τελευταίο πλήρες έτος ασφάλισης, στο νέο ασφαλιστικό η σύνταξη καθορίζεται πλέον απ' όλους τους αντίστοιχους συντελεστές της κάθε επιμέρους περιόδου όλου του εργασιακού βίου... ξεκινώντας από το χαμηλότερο.

Όπως αναλύει σε μελέτη του o Κώστας Νικολάου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ), στην 35ετια για παράδειγμα, ο συντελεστής του Ν. 3863/2010 παράγει 45,85% επί του συντάξιμου μισθού + 360 ευρώ, ενώ ο προτεινόμενος 37,52% του συντάξιμου μισθού + 384 ευρώ. Πολύ μακριά και τα δυο από το 70% της ισχύουσας νομοθεσίας!

Συντάξιμος μισθός:

Έως 31/12/2014 ως συντάξιμος μισθός θεωρείται, ο μέσος μισθός της καλύτερης πενταετίας της τελευταίας δεκαετίας. Από την 1/1/2015 (κατά το 3863/2010) η σύνταξη αποτελείται από δύο επιμέρους ποσά, έως το 2010 με τον παλαιό τρόπο, και το υπόλοιπο, ο μέσος μισθός των συνολικών αποδοχών του υπόλοιπου εργάσιμου βίου. Με τον προτεινόμενο νόμο από 1/1/2016, ως συντάξιμος μισθός θεωρείται, ο μέσος μισθός των συνολικών αποδοχών όλου του εργασίμου βίου. Με τον τρόπο αυτό, επέρχεται αλλοίωση του τελικού μέσου μισθού, κατ επέκταση και της σύνταξης.

Οι συντάξεις πριν και μετά τα μνημονιακά χαράτσια

Στον παρακάτω πίνακα, δείτε τις συντάξεις έως 31/12/2014, πριν και μετά τα χαράτσια. Τις συντάξεις βάση του Ν. 3863/2010 από την 1/1/2015, και τις παραθέτουμε με την κυβερνητική πρόταση. Παίρνουμε ως βάση τις συντάξεις του μεγαλυτέρου Ταμείου το ΙΚΑ. Τα 35 έτη – 30 έτη- 20 έτη – 15 έτη ασφάλιση. Και το μεγαλύτερο μισθό τα 2400 ευρώ, καθώς έως αυτά τα ποσά υπολογίζονται και οι συντάξεις, έως τα χαμηλότερα τα 500 ευρώ.

Η σύγκριση γίνεται με τον ίδιο μέσο μισθό, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη, οι διαφοροποιήσεις κάθε νόμου που τον αλλοιώνουν προς τα κάτω.

kepea1

*επιδρούν τα κατώτατα όρια ως συμφερότερο ποσό. Δηλαδή, στα κατώτατα όρια, προστίθεται, 1% του μισθού για κάθε έτος, μετά τα 15 χρόνια.

Πώς τα κατώτατα όρια βαπτίζονται εθνική σύνταξη

Καταργείται ο θεσμός των κατωτάτων ορίων σύνταξης (487 ευρώ για το ΙΚΑ) και τη θέση τους καταλαμβάνει η φερόμενη ως «εθνική σύνταξη» μειωμένη στα 384 ευρώ.

Ανάλογη μείωση περιμένει και όσους εργαζόνται με το καθεστώς της «Μερικής απασχόλησης», αλλά και τις μητέρες ανηλίκων που προστατεύονται από τα κατώτατα όρια. Σε αυτόν τον ανελέητο κατήφορο είναι δεδομένο πως θα κυλώσουν τόσο οι αναπηρικές συντάξεις όσο και τα προνοιακά επιδόματα...

Οι μειώσεις που θα συμπαρασύρει το νέο ασφαλιστικό νομομοσχέδιο

Σύμφωνα με τη μελέτη του Κώστα Νικολάου (ΚΕΠΕ/ΓΣΕΕ), οι μειώσεις αναμένεται να ξεπεράσουν το 20%. Η μελέτη διαπιστώνει πως οι διαφορές μεταξύ των σημερινών συντάξεων και όσους θα συνταξιοδοτηθούν μετά το 2016, θα κυμαίνονται στο 20 με 30%. Μέχρι το 2018 οι διαφορές μεταξύ των συντάξεων θα παραμείνουν. Μετά, όμως, θα εξισωθούν με αποτέλεσμα να περικοπούν και άλλο οι συντάξεις.

Η κατάργηση του ΕΚΑΣ και η μετατροπή της σύνταξης των 360 ευρώ σε... επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

Θυμίζουμε ότι το περίφημο ΕΚΑΣ θεσπίστηκε με το νόμο 2434/1996 με σκοπό την ενίσχυση των πολύ χαμηλών συντάξεων. Το νέο ασφαλιστικό αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις χορήγησής του με απώτερο σκοπό την κατάργησή του το 2019.

Επιπλέον καταργούνται οι συντάξεις ανασφάλιστων υπερηλίκων (360 ευρώ) -χιλιάδες συντάξεις του ΟΓΑ που μέχρι το 1998 ήταν χωρίς εισφορές - και αντικαθίστανται από Επιδόματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης τα οποία επίσης θα δίνονται με πολύ αυστηρά κριτήρια.

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑΜΕΙΩΝ

Ενοποίηση ταμείων: Η άρον - άρον ένταξη όλων των Ταμείων στο ΙΚΑ ΤΕΑΜ, γίνεται για την υφαρπαγή των εναπομεινάντων αποθεματικών (20 δις) που βρίσκονται ακόμα διάσπαρτα σε Ταμεία. Καθώς, και για την απαλλαγή του κράτους από βάρη κοινωνικής πολιτικής, φορτώνοντας τα στο νέο υπέρ Ταμείο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και οι 700.000 συντάξεις του ΟΓΑ, οι περισσότερες χωρίς εισφορές ή με ελάχιστες και που βαρύνουν εξ ολοκλήρου το κράτος.

Κοστολογώντας όλες τις συντάξεις με το ποσό της «εθνικής σύνταξης», το συνολικό κόστος, είναι πολύ πάνω από την «κρατική επιχορήγηση» στις συντάξεις. Ψέμα λοιπόν. Ούτε η ανταποδοτικότητα ισχύει καθώς, με τις υπερβολικές αυξήσεις των ορίων ηλικίας στα 67 έτη, έχει ελαχιστοποιηθεί ο συνταξιοδοτούμενος χρόνος στα 13 έτη.

Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος για 30 έτη και στην κατηγορία των 1.400 ευρώ, θα καταβάλει εισφορές, 1400 Χ 20% = 280 Χ 14 = 3920 Χ 30 = 117.600 ευρώ εισφορές. Το φερόμενο ως ανταποδοτικό μέρος που του χορηγεί, είναι 412 ευρώ. 412 Χ 12 = 4.944 Χ 13 έτη = 64.272 ευρώ σύνταξη. Δεύτερο ψέμα λοιπόν, αφού σε απόλυτους αριθμούς – και χωρίς την οξοποίηση των αποθεματικών - τα μισά επιστρέφονται ως ανταποδοτικά.

Αγρότες

Οι επιβαρύνσεις των αγροτών από τις ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται υπέρμετρα, καθώς τα 2/3 από αυτές τις πλήρωνε το κράτος και τώρα τις φορτώνει (όλο το 20%) στους αγρότες.

Πρόκειται κατά βάση για τους άπορους αγρότες, οι οποίοι έπαιρναν την σύνταξη ανασφάλιστων υπερήλικων των 360 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια, και το 1998, με το Νόμο 2458/97 υποχρεωθήκαν σε ασφαλιστικές εισφορές κατά 7% για τους ίδιους και κατά 14% καταβάλει το κράτος, οι οποίες, οι χαμηλότερες αναλογούν σε νοητού μισθού των 486,7 ευρώ. Σε αυτούς τους αγρότες, φορτώνει ο νέος νόμος τις όφειλες του κράτους.

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων