ΕΡΓΑΣΙΑ

ΟΤΟΕ: Δε θα επιτρέψουμε απολύσεις στις τράπεζες

ΟΤΟΕ: Δε θα επιτρέψουμε απολύσεις στις τράπεζες

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να υπάρχει ούτε μια απόλυση στις τράπεζες. Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση και θα την κάνουμε πράξη» τόνισε, παρουσιάζοντας σε τραπεζοϋπαλλήλους στη Θεσσαλονίκη, το πλαίσιο διεκδίκησης για την υπογραφή της νέας κλαδικής σύμβασης της ΟΤΟΕ με τις τράπεζες, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος.

Ο κ. Κούκος αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στις νέες υποχρεώσεις που προέκυψαν, ως «μνημονιακές δεσμεύσεις», για περαιτέρω μειώσεις προσωπικού ως το 2017 και τόνισε ότι στην διαπραγμάτευση των τραπεζοϋπαλλήλων με τους ιδιοκτήτες των τραπεζών, για την υπογραφή της νέας κλαδικής σύμβασης των τραπεζοϋπαλλήλων, μέχρι και τα τέλη Μαρτίου, η «πρώτη επιδίωξη και προτεραιότητα» θα είναι να μην υπάρξουν απολύσεις στις τράπεζες, με «ρήτρες» στη σύμβαση, που «θα υψώνουν ανάχωμα απέναντι σε μια τέτοια προοπτική».

Σημείωσε, ότι επίσης πρέπει να συζητηθεί η «ομαλή λειτουργία του ενιαίου μισθολογίου του κλάδου, προοπτικά», όπως και η δυνατότητα δημιουργίας ενός πρόσθετου «συμπληρωματικού ταμείου» υγείας (διμερούς, ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους χωρίς συμμετοχή του κράτους), που θα προσφέρει επιπρόσθετες παροχές υγείας στους τραπεζοϋπαλλήλους.

Ο κ. Κούκος συμπλήρωσε ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι «ενώνουν τις δυνάμεις τους» με τους άλλους κλάδους, που αντιδρούν στην εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού , το οποίο, όπως είπε, «στην ουσία ισοπεδώνει τις συντάξεις, δημιουργεί πρόσθετα βάρη και αβεβαιότητα για το μέλλον».

Από την πλευρά της, η γραμματέας ασφαλιστικού της ΟΤΟΕ Βάσω Βογιατζοπούλου πρόσθεσε ότι το νέο σχέδιο για το ασφαλιστικό αλλάζει την «αρχιτεκτονική» του ασφαλιστικού συστήματος με την ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας σύνταξης σε ένα ταμείο και δημιουργεί έναν «υδροκέφαλο οργανισμό», με «νέα μεγάλα λειτουργικά προβλήματα», όπου «οι μισθωτοί θα κληθούν να σηκώσουν το μεγάλο βάρος».