ΕΡΓΑΣΙΑ

Στις 10 Μαΐου η προθεσμία για τα επενδυτικά σχέδια στην «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης»

Στις 10 Μαΐου η προθεσμία για τα επενδυτικά σχέδια στην «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης»

Αυξάνεται ο προϋπολογισμός του πρώτου κύκλου της δράσης «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», από τα 32,5 εκατ. ευρώ στα 50 εκατ. ευρώ.

Η υποβολή των επενδυτικών σχεδίων για τη δράση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και η καταληκτική της ημερομηνία, κατόπιν της παράτασης που έχει ήδη δοθεί, είναι η 10η Μαΐου 2016.

Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη την πολύ μεγάλη ανταπόκριση των ενδιαφερομένων για συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση.

Επιπροσθέτως, στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι, μετά το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από το κοινό, παρατείνεται, μέχρι την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 και ώρα 17:00, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης των επιχειρηματικών σχεδίων για τη δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

«Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης, χρηματοδοτείται η δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων από άνεργους και αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση.

Ζητούμενο είναι η μέγιστη δυνατή συμμετοχή ενδιαφερόμενων, κάτι που προϋποθέτει τη βελτίωση πρόσβασης στην πληροφόρηση και την απλοποίηση των διαδικασιών. Για το λόγο αυτό, υπήρξαν σημαντικές καινοτομίες στις ίδιες τις διαδικασίες και τη λειτουργία του συστήματος ΕΣΠΑ, με τη διαδικασία των προδημοσιεύσεων, τη μεγαλύτερη αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τη μείωση του χρόνου και κόστους υποβολής πρότασης (κατατίθεται ηλεκτρονικά, δεν απαιτούνται δικαιολογητικά στη φάση υποβολής, κ.α.).

Αλλαγές εισήχθησαν και στη φάση αξιολόγησης, με σκοπό την απόλυτη διαφάνεια, τη μείωση της γραφειοκρατίας, του κόστους και του χρόνου αξιολόγησης, αλλά και στη διαδικασία εκταμίευσης της ενίσχυσης με τη σημαντική πρωτοβουλία δημιουργίας καταπιστευτικού λογαριασμού που επιτρέπει την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, χωρίς την υποχρέωση καταβολής εγγυητικής επιστολής», όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Υπογραμμίζεται από το υπουργείο ότι οι δράσεις για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που υλοποιεί το ίδιο, είναι οι πρώτες του είδους που ενεργοποιούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε.
Τέλος, επισημαίνεται ότι στο στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου εντάσσονται, μεταξύ άλλων, η ενθάρρυνση της δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων και η ενίσχυση των δομών στήριξής τους, όπως είναι οι θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων (business incubators) - με θεματική ή μη εξειδίκευση.

Αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία του μητρώου δομών ενεργού στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, που θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τους δικαιούχους της δράσης που θα επιλέξουν να ενταχθούν σε θερμοκοιτίδες και να αξιοποιήσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, εκμεταλλευόμενοι και τις σχετικές δυνατότητες χρηματοδότησης της δράσης «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα».

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων