ΕΡΓΑΣΙΑ

ΟΑΕΔ: Οι τελευταίες εξελίξεις για τα νέα προγράμματα - Δείτε τι αλλάζει

ΟΑΕΔ: Οι τελευταίες εξελίξεις για τα νέα προγράμματα - Δείτε τι αλλάζει

Ένα νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου, και θα αφορά τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση της εργασίας.

Αυτό προέκυψε από όσα αναφέρθηκαν σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, στην οποία παραβρέθηκε και η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, σύμφωνα με ανάρτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση του επιμελητηρίου.

Όπως αναφέρθηκε, θα προβλέπεται αναλόγως των δεδομένων των ανέργων και των επιχειρήσεων να ορίζεται το ύψος και να δίνεται και η επιδότηση. Αυτό θα αφορά βραχυχρόνια ανέργους αλλά και μακροχρόνια, εφόσον δικαιούνται βοήθημα ανεργίας που είναι 200 ευρώ τον μήνα και ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει το υπολειπόμενο, μέχρι τα 360 ευρώ.

Η κα Καραμεσίνη ενημέρωσε για ορισμένες βασικές δραστηριότητες του ΟΑΕΔ και ποια προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη ή προβλέπονται να τεθούν σε εφαρμογή.

Όπως είπε, είναι σε εξέλιξη και κλείνει στις 6 Οκτωβρίου το πρόγραμμα για την εργασιακή εμπειρία ανέργων ηλικίας 25 ως 29 ετών. Περιλαμβάνει 4 μήνες πρακτική άσκηση εντελώς δωρεάν για την επιχείρηση και η κάλυψη του κόστους γίνεται από τον ΟΑΕΔ. Ομοίως, το ίδιο γίνεται και με το αντίστοιχο πρόγραμμα για νέους 18 -24 ετών, του οποίου η προθεσμία λήγει στις 22 Οκτωβρίου.

Η καινοτομία των νέων προγραμμάτων είναι ότι ξεκινούν από την προσφορά θέσεων και αντικειμένων εργασίας για πρακτική άσκηση από τις επιχειρήσεις, ώστε να «κουμπώσει» ο ΟΑΕΔ τους ανέργους με τις θέσεις πρακτικής άσκησης. Δηλαδή να αντιστοιχεί η θέση εργασίας στον κατάλληλο εργαζόμενο. Αυτό σημαίνει πλήρη σύζευξη με ποιοτικούς όρους. Αυτή είναι η πρώτη πιλοτική εφαρμογή καθώς μέχρι τώρα δεν συνδυάζονταν ο κατάλληλος άνεργος, για εργασία στην κατάλληλη θέση.

Τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας δεν θα επαναλαμβάνονται ώστε να διαιωνίζεται η κατάσταση του εκπαιδευομένου, όπως γινόταν με τα προγράμματα stage τα οποία επαναλαμβάνονταν επί χρόνια. Με την ολοκλήρωση της τετράμηνης εργασιακής εμπειρίας, οι πρακτικά ασκούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας διάρκειας οκτώ μηνών (θα εκδοθεί αντίστοιχη δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις επιχειρήσεις πριν από τη λήξη της πρακτικής άσκησης). Μπορεί να τους προσλάβει και η ίδια η επιχείρηση, εφόσον της κάνει ο εργαζόμενος και τον έχει ανάγκη, μέσω του προγράμματος επιδότησης.

Σημείωσε ακόμη ότι τέθηκε ως όρο να μην έχει ο υποψήφιος άνεργος για το πρόγραμμα πάνω από 100 ένσημα, δεδομένου ότι αυτοί οι νέοι έχουν πραγματική έλλειψη εργασιακής εμπειρίας.

Μέχρι στιγμής οι θέσεις έχουν υπερκαλυφθεί. Δίνουμε με την εφαρμογή και στις επιχειρήσεις και στους ανέργους τρεις επιλογές για να διαλέξουν οι μεν τον εργαζόμενο, οι δε την επιχείρηση που τους ταιριάζει.

Επίσης, ετοιμάζεται ένα νέο πρόγραμμα που σχεδιάζεται να ξεκινήσει άμεσα και θα αφορά στην επιδότηση της απασχόλησης ανέργων ηλικίας 30 έως 49 ετών με ιδιαίτερες πρόνοιες για τους μακροπρόθεσμα (άνω των 12 μηνών) ανέργους και τους βραχυπρόθεσμα ανέργους. Για τους μακροχρόνια ανέργους υπάρχει η διευκόλυνση να μην ισχύει η υποχρέωση πρόσληψης για τρεις μήνες μετά το τέλος της επιδότησης, η οποία ισχύει για τους βραχυπρόθεσμα ανέργους. Έτσι δεν θα αποτρέπεται η πρόσληψη με επιδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν το 72% των ανέργων.

Επίσης, το πρόγραμμα επιδότησης ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών θα επαναπροκηρυχθεί πολύ σύντομα, όταν ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που θέτουν οι κανονισμοί ελάχιστων όρων της Ε.Ε. για τη μη απόλυση προσωπικού επί 12 μήνες πριν, με τη μετάβαση σε καθεστώς που το όριο είναι τρεις μήνες.

Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό και όταν καλύπτονται οι θέσεις θα επαναπροκηρύσσονται. Θα υπάρχουν, βέβαια, οι δεσμεύσεις πρόσληψης για τρεις μήνες μετά την 9μηνη διάρκεια του προγράμματος.

Σχετικές ειδήσεις