ΕΡΓΑΣΙΑ

Συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων για το μπόνους Τσίπρα! - Ποιοι δεν θα «δουν» 13η σύνταξη;

Συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων για το μπόνους Τσίπρα! - Ποιοι δεν θα «δουν» 13η σύνταξη;

Μπάχαλο και θολό τοπίο επικρατεί με τις κατηγορίες των συνταξιούχων που διεκδικούν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, την οποία η κυβέρνηση ονομάζει «13η σύνταξη». Ακόμα δεν έχουν δοθεί ούτε συγκεκριμένες διευκρινίσεις ούτε και οριστικές απαντήσεις σχετικά με το ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος!

«ΠΟΡΤΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ «ΤΡΩΝΕ» ΟΣΟΙ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Της Αμέλιας Αναστασάκη

Δύο ημέρες πριν πιστωθεί το χριστουγεννιάτικο βοήθημα του Αλέξη Τσίπρα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, και οι περισσότεροι «τρέχουν και δεν φτάνουν» αναζητώντας εάν τελικά ανήκουν σε εκείνους που θα το λάβουν! Το περίεργο στην ιστορία του «πολυπόθητου» δώρου είναι ότι, αναζητώντας κανείς τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για την χορήγησή του, ανακαλύπτει ότι όλα είναι γενικά και αόριστα. Το Newsbomb.gr, συνομίλησε με διακεκριμένους εργατολόγους, αλλά και διοικητές Ασφαλιστικών Ταμείων, και διαπίστωσε ότι πολλά από τα δεδομένα είναι ασαφή ακόμα και στους ίδιους!

Τι θα γίνει με όσους λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη

Τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, επικεντρώνονταν στο ότι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης της κυβέρνησης είναι και όσοι λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Ωστόσο τα πράγματα εδώ είναι αρκετά μπερδεμένα. Γιατί τον «αιφνίδιο-μποναμά» θα πάρουν μόνο όσοι ελάμβαναν προσωρινή σύνταξη μέχρι τώρα, αλλά ήδη το Ασφαλιστικό τους Ταμείο έχει εκδώσει την οριστική τους για τον μήνα Ιανουάριο! Δηλαδή επίδομα-βοήθημα θα λάβουν την Πέμπτη, όσοι για πρώτη φορά πάρουν την οριστική τους σύνταξη. Σε όσους δεν έχει βγει η οριστική σύνταξη, εκκρεμεί η έκδοσής της και λαμβάνουν μόνο προσωρινή, δεν θα εισπράξουν το επίδομα!

Άγνωστη παραμένει όμως και η τύχη των ανασφάλιστων που παίρνουν επίδομα από τον ΟΓΑ.

Ποιοι χάνουν το βοήθημα του Αλέξη Τσίπρα

Οριστικά θα χάσουν το βοήθημα όσοι παίρνουν διπλές συντάξεις (π.χ. κύρια και σύνταξη χηρείας), εφόσον το σύνολο των αποδοχών τους ξεπερνά το μηνιαίο μικτό όριο των 850 ευρώ. Όσοι λαμβάνουν μόνο σύνταξη χηρείας δεν θα έχουν πρόβλημα. Ωστόσο, οι άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες που λαμβάνουν σύνταξη των 720 ευρώ από το Δημόσιο, αν έχουν μόνο αυτό το εισόδημα, τότε θα λάβουν ως «13η σύνταξη» το ποσό των 300 ευρώ. Αν έχουν και άλλα εισοδήματα από μισθούς, τότε θα χάσουν το επίδομα.

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι της «13ης σύνταξης»

- Το επίδομα αναμένεται να δοθεί την Πέμπτη(22/12/2016), στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων όπως και του Δημοσίου, οι οποίοι λαμβάνουν αθροιστικά από συντάξεις κύριες και επικουρικές μικτό ποσό έως 850 ευρώ (780 ευρώ καθαρό ποσό).

- Στον υπολογισμό των συντάξεων δεν θα προσμετρώνται η σύνταξη χηρείας και το ΕΚΑΣ. Οι μισοί από τους ωφελούμενους, περίπου 750.000- 800.000, θα λάβουν το ελάχιστο επίδομα των 300 ευρώ.

- Στους υπόλοιπους 800.000 θα διανεμηθούν εφάπαξ ποσά από 300 έως 650 ευρώ.

- Οι συνταξιούχοι με τις υψηλότερες αποδοχές θα πάρουν κατ΄ελάχιστο 300 ευρώ, ενώ όσοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας των 665 ευρώ – και είναι το 44,8% των συνταξιούχων θα πάρουν μεγαλύτερο ποσό.

- Το έκτακτο επίδομα θα χορηγηθεί εφάπαξ και θα είναι αφορολόγητο.

- Το βοήθημα για να είναι και ακατάσχετο θα πρέπει ο σχετικός λογαριασμός που θα πιστωθεί να έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος.

- Στο εισοδηματικό πλαφόν δεν προσμετράται η παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης (6%).

Σχετικές ειδήσεις