ΕΡΓΑΣΙΑ

Επιστρέφουν οι συνταξιούχοι στην αγορά εργασίας- Η ανέχεια δεν τους αφήνει περιθώρια

Επιστρέφουν οι συνταξιούχοι στην αγορά εργασίας- Η ανέχεια δεν τους αφήνει περιθώρια

Το κράτος τούς «γύρισε την πλάτη»... Η κρίση τούς ισοπέδωσε οικονομικά. Δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στις βασικές καθημερινές τους ανάγκες. Εκείνοι όμως έχουν μάθει να παλεύουν. Το Newsbomb.gr έψαξε και βρήκε στις μικρές αγγελίες, περιπτώσεις πολλών συνταξιούχων που αναζητούν μία εργασία, προκειμένου να μπορούν να συμπληρώνουν το εισόδημά τους.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΝΙΧΡΕΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Της Αμέλιας Αναστασάκη

Καταδικάστηκαν στη φτώχεια μετά από 30 και 40 χρόνια συνεχούς εργασίας. Η μία κυβέρνηση πίσω από την άλλη, δεν δίστασε να κόψει με ανελέητο τρόπο τους κόπους μίας ζωής. Νόμοι και εγκύκλιοι του Υπουργείου Εργασίας οδήγησαν και εξακολουθούν να οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση τους συνταξιούχους. Μάλιστα, με τα νέα δεδομένα οι μέσες αποδοχές της τρίτης ηλικίας δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ! Άντε να ζήσουν οι συνταξιούχοι και οι οικογένειές τους με αυτά τα χρήματα!

Έτσι, για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι συνταξιούχοι αποφάσισαν να επιστρέψουν στον εργασιακό στίβο, ειδάλλως δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε πάγια έξοδα ούτε σούπερ-μάρκετ. Αν και σε μεγάλη ηλικία, δεν διστάζουν μέσω μικρών αγγελιών να αναζητούν μία θέση εργασίας!

Διαβάστε τις παρακάτω αγγελίες και δείτε πού έχει φτάσει το Κοινωνικό Κράτος τους ανθρώπους που δούλεψαν μια ζωή για να μπορέσουν να ζήσουν τα γεράματά τους με αξιοπρέπεια.

7 1 2017 ΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ 6
7 1 2017 ΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ 7

Δεν είναι όμως και λίγες οι επιχειρήσεις που αναζητούν μέσω αγγελιών, εργαζόμενους- συνταξιούχους... Υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρηματιών που επιθυμούν να βοηθήσουν οικονομικά στην ενίσχυση του εισοδήματός τους. Ενώ άλλοι αποσκοπούν καθαρά στην «επαγγελματική τους εκμετάλλευση», αφού ένας συνταξιούχος εργαζόμενος δεν επιθυμεί να «κολλά» ένσημα!

7 1 2017 ΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ 5 copy
7 1 2017 ΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ 4
7 1 2017 ΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ 3
7 1 2017 ΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ 2 copy
7 1 2017 ΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ 1

ΤΑ «ΤΣΕΚΟΥΡΙΑ»ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Οι συνταξιούχοι βρίσκονται μπροστά σε έναν Γολγοθά, αφού εφεξής θα ισχύουν τα εξής:

α) Οι συντάξιμες αποδοχές είναι ο μέσος όρος των αποδοχών όλου του εργάσιμου βίου και άρα είναι μικρότερες, αντί της τελευταίας πενταετίας ή διετίας που ίσχυε με το παλιό σύστημα.

β) Το ποσοστό αναπλήρωσης με το οποίο υπολογίζονται οι συντάξιμες αποδοχές για να οριστεί το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης, μειώνεται από το 80% στο 42,8% για τις 12.000 μέρες ασφάλισης (40 χρόνια), στην περίπτωση 35ετίας από το 70% στο 33,85%, στην περίπτωση των 30 χρόνων ασφάλισης από το 60% στο 26,37% με το νέο σύστημα κ.λπ.

Οι νέες συντάξεις είναι σχετικά μικρότερες όσο μεγαλύτερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές και περισσότερα τα έτη ασφάλισης, και είναι σαν να «τιμωρείται» ο συνταξιούχος για τον συγκριτικά καλύτερο μισθό που έπαιρνε, στον οποίο βέβαια αναλογούσαν και υψηλότερες εισφορές.

Όμως, θίγονται και οι ασφαλισμένοι με λίγα χρόνια και χαμηλές αποδοχές, καθώς το σύνολο της «εθνικής» και «ανταποδοτικής» σύνταξης βρίσκεται κάτω από τα κατώτερα όρια συντάξεων που αποδίδονταν από τα Ταμεία με το παλιό σύστημα και τα οποία πλέον καταργούνται.

Σχετικές ειδήσεις