ΕΡΓΑΣΙΑ

Ντροπή! Εκτός από «τσουχτερές» εισφορές οι ασφαλισμένοι πληρώνουν και προμήθειες!

Ντροπή! Εκτός από «τσουχτερές» εισφορές οι ασφαλισμένοι πληρώνουν και προμήθειες!

Ανατροπές και τεράστιες επιβαρύνσεις έφερε ο νέος ασφαλιστικός νόμος αναφορικά με τις εισφορές που πρέπει να καταβάλλουν όλοι οι ασφαλισμένοι. Αυτή όμως είναι η μία και μάλιστα «ακριβή όψη του νομίσματος», η άλλη αφορά στα ποσά που χρεώνουν με το «έτσι θέλω» τους ασφαλισμένους.

ΑΠΑΝΩΤΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΕΚΤΟΣ «ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ» ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Για κάθε μηνιαία εισφορά του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ο ασφαλισμένος εκτός του ποσού που αφορά στην εισφορά, καλείται να πληρώσει και προμήθεια, η οποία διαφοροποιείται ανά τράπεζα! Τα ποσά μπορεί να ακούγονται εκ πρώτης όψεως μικρά, αφού κυμαίνονται από 0,80 έως 6 ευρώ. Ωστόσο, εάν κάτσει κάποιος και υπολογίσει πόσο πληρώνει ετησίως για εισφορές, πληρωμές λογαριασμών ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο και άλλες, θα διαπιστώσει ότι το ποσό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο!

Η κυβέρνηση «πριμοδοτεί» τις ηλεκτρονικές πληρωμές, καθώς μόνο μέσω αυτών θα μπορούν εφεξής μισθωτοί και συνταξιούχοι να χτίζουν το αφορολόγητό τους. Ίσως όμως, αυτό που ξέχασε να κάνει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι να πιέσει τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες που λαμβάνουν...

Αναγνώστης και ασφαλισμένος του ΟΓΑ καταγγέλλει στο Newsbomb.gr ότι, πήγε να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές, που αφορούν στον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2017, και εκτός από το «φουσκωμένο» ποσό των 173,96 ευρώ -συγκριτικά με το παρελθόν-, η τράπεζα τον χρέωσε και επιπλέον 1,50 ευρώ! Συνολικά δηλαδή πλήρωσε 175,46 ευρώ.

Να σκεφτεί κανείς ότι, εάν ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος δεν πλήρωνε και τους δύο μήνες μαζί (Ιανουάριος-Φεβρουάριος) και πλήρωνε τις εισφορές μία- μία ξεχωριστά, τότε θα έδινε για κάθε δόση από 1,50 ευρώ!

22 ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΦΚΑ

Με λίγα λόγια, εάν ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος οφείλει κάθε μήνα να καταβάλλει ασφαλιστική εισφορά των 86,98 ευρώ, τότε συνολικά κάθε χρόνο για εισφορές θα πρέπει να δίνει-τουλάχιστον με βάση τα τωρινά δεδομένα- : 1.043 ευρώ. Εάν κάθε μήνα μαζί με τη δόση της εισφοράς του, πρέπει να πληρώνει και επιπλέον για προμήθεια στην τράπεζα 1,50 ευρώ, τότε τον χρόνο (για μία απλή προμήθεια) θα δίνει:18 ευρώ. Συνολικά εισφορές και προμήθεια: 1.061 ευρώ

Προμήθεια 1,50 ευρώ καταβάλλει ο ασφαλισμένος στην τράπεζα, όταν πληρώνει στο γκισέ με μετρητά. Εάν ένας ασφαλισμένος κάνει μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό -της ίδιας τράπεζας-, τότε το ποσό της προμήθειας κυμαίνεται στα 0,80 ευρώ (αναλόγως βέβαια την τράπεζα). Ενώ εάν μεταφερθούν χρήματα από λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης, τότε η προμήθεια πραγματικά ξεφεύγει. Το έμβασμα μπορεί να αγγίξει και τα 8 ευρώ!

Οι ασφαλισμένοι αναρωτιούνται γιατί δεν δημιουργήθηκε η δυνατότητα να πληρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές σε κάποιο παράρτημα/υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, που θα μπορούσε εκτός από το να δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να πληρώνουν τις εισφορές τους χωρίς να καταβάλλουν προμήθειες, να τους παρέχεται και ενημέρωση για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους ζητήματα.

Πώς γίνεται η πληρωμή των εισφορών

Η πληρωμή των εισφορών πραγματοποιείται σε τράπεζες και ΕΛΤΑ με τη χρήση του κωδικού εντολής πληρωμής, ο οποίος είναι ατομικός και χρησιμοποιείται για όσο χρονικό διάστημα ο ασφαλισμένος είναι υπόχρεος καταβολής εισφορών. Ο ίδιος κωδικός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάθεση πάγιας εντολής χρέωσης λογαριασμού σε τράπεζα επιλογής του.

Σχετικές ειδήσεις