ΕΡΓΑΣΙΑ

Ασφαλιστικό- «Γολγοθάς»: Τι χάνουν και τι κερδίζουν παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι

Ασφαλιστικό- «Γολγοθάς»: Τι χάνουν και τι κερδίζουν παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι

Πιο μπερδεμένοι από ποτέ είναι τόσο οι υποψήφιοι συνταξιούχοι όσοι και οι παλαιοί. Οι μεν πρώτοι δεν ξέρουν ακριβώς πότε και πού θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης, ενώ άγνωστο παραμένει το τελικό ποσό της οριστικής τους σύνταξης. Και οι μεν δεύτεροι βαδίζουν στα «τυφλά», καθώς βλέπουν καθημερινές περικοπές χωρίς τέλος.

ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψηφίζει νόμους και διατάξεις που συνεχώς τροποποιεί, και κανείς δεν γνωρίζει τι εφαρμόζεται επί της ουσίας. Όλοι οι ασφαλισμένοι παραμένουν μουδιασμένοι μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού τον περασμένο Μάιο του 2016. Και σαν να μην έφτανε όμως αυτός ο νόμος-«λαιμητόμος», «ήρθε και έδεσε» το πακέτο των νέων μέτρων που ψηφίστηκαν τον περασμένο μήνα, που όχι μόνο άλλαξε διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου αλλά πρόσθεσε και νέες μειώσεις, με την πλειοψηφία των συνταξιούχων να μην καταλαβαίνει τίποτα!

Όλες οι αλλαγές και όλες οι περικοπές στην... πράξη!

Όσο αφορά στις νέες συντάξεις:

1. Άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των νέων κύριων συντάξεων. Έρχονται στις νέες συντάξεις μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξης του 15% με 30%. Αυτές οι περικοπές αφορούν όσους κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 12 Μαΐου 2016. Μέχρι τώρα έχουν καταθέσει ήδη τα χαρτιά τους για να συνταξιοδοτηθούν περίπου 60.000.

2. Μεγάλα «θύματα» είναι:

- ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ

- ελεύθεροι επαγγελματίες

- δημόσιοι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 40 χρόνια υπηρεσία

- υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 35ετία στο Δημόσιο

- όσοι λαμβάνουν κατώτατες συντάξεις 15ετίας

Όσο αφορά στις παλιές συντάξεις:

Μέχρι σήμερα οι παλαιοί συνταξιούχοι έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος των αποδοχών τους. Οι μέχρι τώρα περικοπές που έχουν γίνει στις συντάξεις τους από τους νόμους Λοβέρδου-Κουτρουμάνη και Κατρούγκαλου έφεραν ανατροπές στις επικουρικές τους συντάξεις, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, μειώσεις στα εφάπαξ, περικοπές στα μερίσματα, νέο κατώτερο πλαφόν στις υψηλές συντάξεις...

Όσοι συνταξιούχοι κατάφεραν να γλιτώσουν από τις περικοπές του Μαΐου του 2016, τώρα δεν πρόκειται να γλιτώσουν με τίποτα! Στο «κάδρο» των περικοπών μπαίνουν και οι σχεδόν 1 εκατομμύριο παλαιοί συνταξιούχοι, των οποίων οι συντάξεις θα επανυπολογιστούν και θα κοπούν!

Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ θα χάσουν μέχρι και 240 ευρώ λόγω... διαφοράς!

Οι μειώσεις για τους παλαιούς συνταξιούχους θα ξεκινούν από 5 ευρώ και θα αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις και τα 370 ευρώ! Το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής τους διαφοράς αναμένεται να χάσουν περίπου 280.000 συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, που θα «ξεχάσουν» τουλάχιστον 240 ευρώ.

Ειδικοί μάλιστα εκτιμούν ότι εμφανίζονται προσωπικές διαφορές πάνω και από 400 ευρώ! Σημαντικές απώλειες θα έχουν και οι:

- ένστολοι με 35ετία

- γιατροί του ΕΣΥ

- πανεπιστημιακοί με 35ετία

- συνταξιούχοι του Ταμείου Νομικών

- συνταξιούχοι του ΤΣΑΥ

- συνταξιούχοι του πρ. ΤΑΕ – ΟΑΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ

Σχετικές ειδήσεις