ΕΡΓΑΣΙΑ

ΟΓΑ: Αυτά τα επιδόματα θα χορηγεί από το 2018 - Πότε αναμένεται η δόση του επιδόματος τέκνων

ΟΓΑ: Αυτά τα επιδόματα θα χορηγεί από το 2018 - Πότε αναμένεται η δόση του επιδόματος τέκνων

Ο ΟΓΑ αλλάζει πλέον... ρόλο, και μετατρέπεται επισήμως σε Ενιαίο Φορέα Απονομής Επιδομάτων. Εκτός από το οικογενειακό επίδομα αναμένεται να χορηγεί και τα αναπηρικά, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να εντάξει και το ΚΕΑ στην αρμοδιότητά του.

Η ΤΡΙΤΗ ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Και μπορεί οι στόχοι και οι σχεδιασμοί να υπάρχουν -σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση-, ωστόσο για να περάσουν όλα αυτά από τη θεωρία στην πράξη θα πρέπει να υπάρξει και η σχετική θεσμοθέτηση. Το σίγουρο είναι ότι, ο ρόλος του ΟΓΑ αλλάζει, και μαζί του αλλάζουν και όλες οι «συνήθειες» της ελληνικής οικογένειας όσο αφορά στην καταβολή και την είσπραξη των επιδομάτων τους. Αυτών δηλαδή που έχουν απομείνει...

Τα προβλήματα εδώ είναι δύο. Αφενός έχουν αυστηροποιηθεί τα κριτήρια αναφορικά με την καταβολή τους, και λίγες πλέον οικογένειες δικαιούνται αυτά που μέχρι χθες θεωρούνταν αυτονόητα, και αφετέρου με την «εμφάνιση» του ΚΕΑ τα χρήματα μετατράπηκαν σε πολλές περιπτώσεις σε παροχές... Το μεγαλύτερο εμπόδιο όμως που έχουν να αντιμετωπίσουν όσες οικογένειες διεκδικούν επιδόματα είναι η σκληρή απαίτηση των δανειστών, για την κατάργηση σημαντικού μέρους τους.

Τι θα γίνει με τον ΟΓΑ

  • Βασικός στόχος να θεσμοθετηθούν οι νέες αρμοδιότητες του Οργανισμού
  • πρακτικά από 1.1.18 θα πρέπει ο Οργανισμός να μπορεί να καταβάλει τα επιδόματα
  • στον ΟΓΑ θα ενταχθούν οικογενειακά επιδόματα, δηλαδή ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και ειδικό επίδομα τρίτεκνων – πολύτεκνων οικογενειών, αλλά και επίδομα ανασφάλιστων υπερήλικων και αναπηρικά επιδόματα

Τι θα γίνει με ΚΕΑ

Στόχος της κυβέρνησης να αναλάβει ο ΟΓΑ και τη λειτουργία του (ΚΕΑ). Θεωρείται ανέφικτο αυτό, τουλάχιστον όχι πριν το 2019.

Αναπηρικά επιδόματα

  • 20 αναπηρικά επιδόματα περνούν στον ΟΓΑ
  • αφορούν σε 200.000 δικαιούχους
  • κοστολογούνται στα 120 εκατ. ευρώ το δίμηνο
  • 720 εκατ. ευρώ ετησίως

Η γ΄δόση για το οικογενειακό επίδομα

Κατά 150.000 αυξήθηκαν οι αιτήσεις Α21 για καταβολή οικογενειακών επιδομάτων, που υποβλήθηκαν στον ΟΓΑ, μέσω της φορολογίας εισοδήματος, από την 1η Ιουλίου έως και την περασμένη Παρασκευή, 4 Αυγούστου. Η καταβολή της γ’ δόσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Σχετικές ειδήσεις