ΕΡΓΑΣΙΑ

Σοκάρουν τα στοιχεία: Οι μισθοί είναι μικρότεροι ακόμη και από το επίδομα ανεργίας!

Σοκάρουν τα στοιχεία: Οι μισθοί είναι μικρότεροι ακόμη και από το επίδομα ανεργίας!

Όλο και αυξάνεται το ποσοστό όσων εργάζονται υπό όρους μερικής απασχόλησης, καθώς συνολικά, τον Δεκέμβριο του 2016 οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας έφτασαν τους 598.186.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

Και όμως είναι γεγονός! Οι μισθοί στη χώρα μας βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από το επίδομα ανεργίας που χορηγείται σε όσους δεν εργάζονται! Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι κυρίως οι νέοι και οι νέες, προτιμούν να είναι στο ταμείο ανεργίας και να λαμβάνουν τα ποσά που δικαιούνται για 12 μήνες, κάνοντας παράλληλα μία δουλειά που θα τούς προσφέρει «μαύρες αποδοχές», παρά να βγουν στην αγορά εργασίας αναζητώντας μία εργασία μερικής απασχόλησης με πολλές απαιτήσεις και χαμηλές μηνιαίες αποδοχές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, και όπως χαρακτηριστικά φαίνεται και στον παρακάτω ΠΙΝΑΚΑ 1, ένας άνεργος που είχε μισθό 700 ευρώ για πλήρη απασχόληση, είναι ηλικίας κάτω των 49 ετών, και είναι παντρεμένος/η με ένα παιδί, θα λάβει ως άνεργος για 12 μήνες, επίδομα ανεργίας 432 ευρώ!

Εάν ο συγκεκριμένος δικαιούχος έβρισκε δουλειά υπό μερική απασχόληση δεν θα έπαιρνε παραπάνω από 400 ευρώ!

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

Ένας εργαζόμενος σε «τουριστικά επαγγέλματα», ένας «αλιεργάτης» ή ένας «οικοδόμος», με μηνιαίες αποδοχές γύρω στα 600 ευρώ, και με έγγαμη ζωή αλλά χωρίς παιδιά, ηλικίας κάτω των 49 ετών, θα έχει απολαβές για 8 μήνες 396 ευρώ, όπως φαίνεται και στον παρακάτω ΠΙΝΑΚΑ 2.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

πΙΝΑΚΑΣ 1

ΠΙΝΑΚΑΣ 3

στοιχεια

Επίδομα ανεργίας ή μισθός μερικής αποσχόλησης

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι, οι αποδοχές για τους μερικώς -κυρίως- απασχολούμενους δεν ξεπερνούν το ελάχιστο όριο για να λειτουργούν ως κίνητρο για εργασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένας άνεργος να εξασφαλίζει, στς πολλές περιπτώσεις περισσότερα χρήματα εισπράττοντας μόνο το επίδομα, από ένα σκληρά εργαζόμενο!

Χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ελλάδα επιλέγουν να γραφτούν στον ΟΑΕΔ και να διεκδικήσουν το επίδομα ανεργίας, παρά να βγουν στην αγορά εργασίας και να διεκδικήσουν τους χαμηλούς μισθούς που «προσφέρει» ο νέος μισθολογικός μας χάρτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ, φαίνεται ότι ο μέσος μισθός μειώθηκε στις επιχειρήσεις κατά 1,77% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και κατά 3,57% στα οικοδομοτεχνικά έργα.

Συνολικά, ενώ ο αριθμός των ασφαλισμένων κατέγραψε αύξηση 2,71% μέσα σε 12 μήνες, αυτός όσων εργάζονται με όρους πλήρους απασχόλησης αυξήθηκε κατά 0,13%, μόλις. Αντίθετα, ο αριθμός των εργαζόμενων με όρους μερικής απασχόλησης αυξήθηκε 12,37% μέσα σε ένα έτος. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν την κυριαρχία των ευέλικτων μορφών εργασίας στη χώρα, που μεταφράζονται όμως και σε χαμηλότερες μηνιαίες αποδοχές…

Σχετικές ειδήσεις