ΕΡΓΑΣΙΑ

Οικογενειακά επιδόματα: Οι δανειστές θέλουν «εδώ και τώρα» περικοπές!

Οικογενειακά επιδόματα: Οι δανειστές θέλουν «εδώ και τώρα» περικοπές!

Στο επίκεντρο της τρίτης αξιολόγησης και της επικείμενης συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους δανειστές, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα βρεθούν τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΓΑ.

ΑΓΝΩΣΤΗ Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Θυσία γίνονται όλες οι επιδοματικές παροχές του κοινωνικού κράτους των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι δανειστές έρχονται αποφασισμένοι να «πάρουν» όχι μόνο όσα έχουν ζητήσει -ή μάλλον απαιτήσει- εδώ και καιρό, αλλά και ένα σωρό νέα μέτρα για τα οποία έχουν ενημερώσει ήδη την ελληνική κυβέρνηση, που ψάχνει αντιπροτάσεις... Οι Θεσμοί δεν θα αρκεστούν μόνο στην εφαρμογή όσων έχουν συμφωνήσει στα εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα. Στοχεύουν και στο «ξεπάγωμα» μέτρων, τα οποία η ελληνική πλευρά είχε σκοπό να εφαρμόσει μέσα στην επόμενη διετία.

Δανειστές: «Να καταργηθεί το επίδομα των 500 ευρώ!»

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται επιφυλακτικοί με τους αριθμούς που προκύπτουν από τα δεδομένα της ελληνικής κυβέρνησης, και πιέζουν σε πρώτη φάση να καταργηθεί το επίδομα των 500 ευρώ για κάθε παιδί τον χρόνο, που αφορά σε τρίτεκνους και πολύτεκνους. Είναι ενδεικτικό ότι ζητούν να αντικατασταθεί με το επίδομα που παίρνουν οι οικογένειες με ένα και δύο παιδιά (40 ευρώ για το πρώτο και 54 ευρώ για το δεύτερο παιδί). Αυτό αναμένεται να πλήξει 230.000 ελληνικά νοικοκυριά με τρία ή και περισσότερα παιδιά. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επειδή γνωρίζει ότι δεν θα καταφέρει να αποφύγει έτσι απλά τις απαιτήσεις των δανειστών, εξετάζει να τούς προτείνει να εφαρμοστούν αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια με ταυτόχρονη επίσπευση των αντίμετρων από φέτος (αντί του 2018).

Ωστόσο, τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι τον Νοέμβριο, το υπουργείο Εργασίας πρέπει να θεσμοθετήσει το νέο σύστημα οικογενειακών παροχών, έχοντας πραγματοποιήσει τις ανάλογες περικοπές. Για να επιτευχθούν οι στόχοι των Θεσμών, η λύση φαίνεται να είναι η κατάργηση του ενός από τα δύο οικογενειακά επιδόματα που χορηγούνται σήμερα. Και πιο συγκεκριμένα το Ειδικό Επίδομα Πολύτεκνων και Τρίτεκνων Οικογενειών.

Έτσι η κυβέρνηση για να εξισορροπήσει τις περικοπές και να φέρει στους δανειστές τα αποτελέσματα που επιζητούν, προτείνει να δίνει στις οικογένειες για το πρώτο παιδί 60 ευρώ το μήνα, αντί για 40 ευρώ το μήνα (δηλαδή 480 ευρώ τον χρόνο). Για το δεύτερο παιδί το οικογενειακό επίδομα από τα 54 ευρώ το μήνα (648 ευρώ τον χρόνο) να αυξηθεί κατά 85% και να φτάνει στα 100 ευρώ το μήνα, δηλαδή 1.200 ευρώ τον χρόνο. Ενώ για το τρίτο παιδί από τα 26 ευρώ το μήνα -312 ευρώ τον χρόνο- να αυξηθεί κατά 188% στα 75 ευρώ το μήνα. Τα εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται είναι 6.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί, 12.000 ευρώ για οικογένειες με δύο παιδιά και 18.000 ευρώ για οικογένειες με τρία παιδιά.

Σχετικές ειδήσεις