ΕΡΓΑΣΙΑ

Κατώτατος μισθός: Πότε και πόσο θα αυξηθεί

Κατώτατος μισθός: Πότε και πόσο θα αυξηθεί

Νέο τοπίο θα διαμορφωθεί στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα, με την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από τον επόμενο μήνα.

Στο 7,6% του συνόλου των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ανήλθαν το 2017 όσοι αμείβονται με «υποκατώτατο» μισθό.

Πρόκειται για νέους 19 έως 24 ετών, οι οποίοι πληρώνονται με μισθό 12% κάτω από τον κατώτατο (εξού και η ονομασία "υποκατώτατος").

Ο μισθός τους ανέρχεται έως 510 ευρώ μικτά (ή 428 ευρώ καθαρά) έναντι του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ (μικτά( με τον οποίο αμείβονται οι εργαζόμενοι άνω των 25 ετών.

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 5% έως 10%.

Η κυβέρνησηεπιθυμεί να εξαντλήσει προς τα πάνω τα «περιθώρια» της αύξησης, με επικρατέστερο σενάριο εκείνο του προβλέπει αύξηση κοντά στο 8%.

Σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο ο μεικτός κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 632 ευρώ (μικτά) έναντι 586 ευρώ που είναι σήμερα.

Αν δεν συμπεριληφθεί και η αύξηση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων άνω των 25 ετών (σ.σ. από 5% έως 10%), τότε η αύξηση των μεικτών αποδοχών των νέων έως 25 ετών, θα μπορούσε να φτάσει το 19% έως 24%.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι σχετικές αποφάσεις για το ύψος της αύξησης θα ληφθούν από το υπουργικό Συμβούλιο και θα ανακοινωθούν –όπως έχουν δηλώσει αρμόδια κυβερνητικά στελέχη – από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Την ευθύνη καθορισμού του κατώτατου μισθού, με την νέα διαδικασία, έχει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας, ο οποίος το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου κάθε έτους, θα καταθέτει πρόταση νόμου με το ύψος του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει το επόμενο έτος.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν έχει ακόμα ορισθεί ημερομηνία σύγκλισης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ωστόσο σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης η αύξηση θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚΑ- Επίδομα παιδιού 2019: Δεσμεύθηκε το ποσό για την πληρωμή - Πότε θα δοθεί

Σχετικές ειδήσεις