ΕΘΝΙΚΑ

Παιχνίδια πολέμου από την Τουρκία: Έρευνες νότια του Καστελλόριζου, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Παιχνίδια πολέμου από την Τουρκία: Έρευνες νότια του Καστελλόριζου, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας
twitter

Ερευνητικό σκάφος στο Καστελόριζο είναι έτοιμη να στείλει η Τουρκία στα τέλη Αυγούστου.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας κατέθεσε αίτημα προς της διοίκηση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών σε μια περιοχή η οποία εκτείνεται ανάμεσα στον 28ο και στον 29ο μεσημβρινό, δηλαδή σε μια περιοχή που ξεκινάει από τα νότια της Ρόδου και φθάνει πέρα από το Καστελλόριζο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή της Κυριακής.

Οι ημερομηνίες συμπίπτουν με την διαθεσιμότητα του Ορούτς Ρέις το οποίο θα βρίσκεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά μέχρι τις 15 Αυγούστου.

Πρόκειται για το «τέταρτο τουρκικό πλοίο» που η Άγκυρα είχε ανακοινώσει πως θα στείλει στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προκαλεί κατ’ αυτόν τον τρόπο την Αθήνα. Και τον Οκτώβριο του 2018 το Μπαρμπαρός πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τότε στο σημείο εστάλησαν δύο φρεγάτες ενώ και στην Κύπρο όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις παρακολουθώντας στενά τις δράσεις των Τούρκων.

Τότε μάλιστα οι Τούρκοι είχαν αφήσει υπονοούμενα για δολιοφθορές καθώς υπήρξαν περιπτώσεις που τα καλώδια τα οποία πόντισε στη θάλασσα για να κάνει «σεισμογραφικές έρευνες» κόπηκαν «λες και ήταν φτιαγμένα από βούτυρο». Από το ΓΕΕΘΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις καταγγελίες.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Ερωτώμενος σχετικά πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι η χώρα μας προετοιμάζεται ώστε να έχει απάντηση για κάθε ενδεχόμενο.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συστάσεις θα αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και επανέλαβε ότι «προβληματιζόμαστε αλλά δεν φοβόμαστε».

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και σημείωσε πως «η ψυχραιμία δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως υποχωρητικότητα».

Διαβάστε επίσης:

ΣΟΚ στη Χαλκίδα: Ξεψύχησε μέσα στο νεκροταφείο