ΕΘΝΙΚΑ

Έχει και... παράπονο ο Τούρκος πρέσβης: Άδικες οι κατηγορίες εναντίον μας για το προσφυγικό

Έχει και... παράπονο ο Τούρκος πρέσβης: Άδικες οι κατηγορίες εναντίον μας για το προσφυγικό

Άδικες χαρακτηρίζει τις κατηγορίες εναντίον της Άγκυρας για την αύξηση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα, Μπουράτ Οζούγκεργκιν.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Τούρκος πρέσβης εξήγησε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και στην Τουρκία.

«Την εβδομάδα που 500 άνθρωποι πέρασαν στις ελληνικές ακτές, την ίδια εβδομάδα ήρθαν στην Τουρκία περισσότεροι από 13.500 άνθρωποι. Ίσως στην Τουρκία να κάνουμε κάποια λάθη, σίγουρα κάνουμε, η τελειότητα ανήκει στους θεούς, ωστόσο οποιαδήποτε επίθεση προς την Τουρκία είναι άδικη».

Ο Μπουράτ Οζούγκεργκιν απάντησε, επίσης, και στην εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα 5,6 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Άγκυρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

«Είναι λάθος. Λίγο παραπάνω από δύο δισ. έχουν πραγματικά εκταμιευτεί. Και για να είμαι ξεκάθαρος, τα χρήματα δεν πάνε στο τουρκικό κράτος, πάνε στους πρόσφυγες. Επομένως η υπόνοια ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το ζήτημα των προσφύγων για να κερδίσει χρήματα είναι μεγάλη απρέπεια», δήλωσε ο ίδιος.

Απαντώντας σε ερώτημα για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Τούρκος πρέσβης είπε: «Από τη δική μας πλευρά, οι Ελληνοκύπριοι είναι η αιτία και όχι εμείς».

«Δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε γιατί ξεκινήσαμε εργασίες εκεί που θεωρούμε ότι είναι δική μας υφαλοκρηπίδα» δήλωσε επίσης ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ο Μπουράτ Οζούγκεργκιν είπε πως καθήκον των διπλωματών είναι να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι στόχος μας είναι να το αποτρέψουμε» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Τέλος, αναφορικά με τις διαφορές της Τουρκίας με τη χώρα μας, τόνισε ότι δεν αφορούν μόνο την υφαλοκρηπίδα αλλά υπάρχουν διαφορές στα θέματα του εναέριου χώρου, στα χωρικά ύδατα, στη στρατιωτικοποίηση των νησιών.

«Όταν υπάρχει διαφορά τη συζητάς και αν δεν μπορείς να τη λύσεις, πας στο δικαστήριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr