ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ έκανε ρεζίλι τον Ερντογάν: Το ντοκουμέντο - «φωτιά», οι απειλές και ο... διάβολος

Ο Τραμπ έκανε ρεζίλι τον Ερντογάν: Το ντοκουμέντο - «φωτιά», οι απειλές και ο... διάβολος

Ο σκληρός και ανόητος «σουλτάνος» εκνευρίζει τις ΗΠΑ - Παγκόσμια κατακραυγή για τις θηριωδίες της Τουρκίας έναντι των Κούρδων στη Συρία. 

«Μην παριστάνεις τον σκληρό!», «μη γίνεσαι ανόητος!»: Οι όχι ακριβώς διπλωματικές εκφράσεις αυτές περιέχονται σε επιστολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φέρει ημερομηνία 9η Οκτωβρίου.

«Ας δουλέψουμε για μια καλή συμφωνία», προτείνει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε αυτήν επιστολή, έκτασης τεσσάρων παραγράφων, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύφθηκε χθες Τετάρτη. Η αυθεντικότητά της επιβεβαιώθηκε από την αμερικανική προεδρία.

Σύμφωνα με αναλυτές στην Ουάσιγκτον, η δημοσιοποίηση της επιστολής -δια της διαρροής στο κανάλι FOX- από τον Λευκό Οίκο, ώρες πριν ξεκινήσει η αποστολή του αντιπροέδρου Μάικ Πενς και του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ήταν ένα τραγικό λάθος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο ρεζιλεύει το περιεχόμενο της επιστολής, με άκρως υποτιμητικές εκφράσεις, φέρεται να αποκλείει το ενδεχόμενο υποχώρησης από τη βόρεια Συρία, διότι θα δείξει έτσι ότι είναι ένας αδύναμος ηγέτης.

Η επιστολή εστάλη στον πρόεδρο της Τουρκίας την ημέρα που ο Ερντογάν διέταξε να εξαπολυθεί η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

«Δεν θες να ευθύνεσαι για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων, και δεν θέλω να ευθύνομαι για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας—στην οποία θα προχωρήσω αν χρειαστεί», τονίζεται στο κείμενο. «Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να λύσω ορισμένα από τα προβλήματά σου», συνεχίζει ο Τραμπ. «Η ιστορία θα σε κρίνει ευνοϊκά εάν ενεργήσεις με τρόπο δίκαιο και ανθρώπινο. Θα σε αντιμετωπίζει για πάντα σαν τον διάβολο αν τα πράγματα πάνε άσχημα», προσθέτει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Μην παριστάνεις τον σκληρό! Μη γίνεσαι ανόητος!», προστάζει, πριν συμπληρώσει: «Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα».

Στην επιστολή, ο Τραμπ αναφέρει πως ο στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί και να κάνει παραχωρήσεις, συμπληρώνοντας ότι επισυνάπτει αντίγραφο επιστολής του επικεφαλής της αραβοκουρδικής συμμαχίας αυτής, βασική συνιστώσα είναι η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ).

Η κυβέρνηση του Τραμπ προσπαθεί να κατευνάσει την κατακραυγή εντός και εκτός χώρας που προκάλεσε η απόφασή του να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, εξέλιξη που πρακτικά άνοιξε τον δρόμο για την τουρκική εισβολή με στόχο να απωθηθούν οι κούρδοι πολιτοφύλακες.

Αντίγραφο της επιστολής όπως αναρτήθηκε στο Twitter από την Τρις Ρίγκαν, παρουσιάστρια του τηλεοπτικού δικτύου Fox:

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, ας εργαστούμε για συμφωνία! Δεν θέλετε να είστε υπεύθυνος για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων και δεν θέλω να είμαι υπεύθυνος για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας – και θα το κάνω. Σας έδωσα ήδη ένα μικρό δείγμα σε σχέση με τον Πάστορα Μπράνσον. Έχω δουλέψει σκληρά για να λύσω μερικά από τα προβλήματά σας. Μην απογοητεύσετε τον κόσμο, μπορείτε να κάνετε μία καλή συμφωνία. Ο στρατηγός Μάζλουμ είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί μαζί σου και θέλει να κάνει υποχωρήσεις τις οποίες δεν είχε κάνει ποτέ στο παρελθόν. Σου στέλνω την επιστολή που μόλις έλαβα από αυτόν. Η Ιστορία θα σας αντιμετωπίσει ευνοϊκά αν το κάνετε αυτό με σωστό και ανθρώπινο τρόπο. Διαφορετικά θα σας βλέπει για πάντα ως τον διάβολο αν δεν γίνουν καλά τα πράγματα. Μην είσαι σκληρός τύπος. Μην είσαι ανόητος! Θα σας καλέσω αργότερα.»

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, hellasjournal.com