ΕΘΝΙΚΑ

ΥΠΕΞ: Το μνημόνιο που υπέγραψε ο Ερντογάν δεν έχει καμία αξία – Σταματήστε τις προκλήσεις

ΥΠΕΞ: Το μνημόνιο που υπέγραψε ο Ερντογάν δεν έχει καμία αξία – Σταματήστε τις προκλήσεις

Ηχηρή απάντηση προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίοι με τις σημερινές τους δηλώσεις τραβούν κι άλλο το... εύθραυστο σχοινί, ενώ δεν αποκλείουν ακόμα και σύρραξη.

«Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα όποια και να είναι», είπε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο και εντείνοντας, έτσι περισσότερο την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια ώρα ο αμετανόητος πρόεδρος Ερντογάν ξεκαθάρισε πως δεν είναι διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω, διαμηνύοντας πως έχει ήδη υπογράψει τη συμφωνία με τη Λιβύη και πως τις επόμενες μέρες θα την στείλει στον ΟΗΕ.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ με αυστηρή ανακοίνωσή του στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα πως δεν μπορεί να συνεχίσει τις προκλήσεις της, τονίζοντας ότι το «μνημόνιο» που υπέγραψε ο Ερντογάν δεν έχει απολύτως καμία αξία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το «μνημόνιο» που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία.

Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής».

Ερντογάν: «Υπέγραψα τη συμφωνία με τη Λιβύη και τη στέλνω στον ΟΗΕ»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως δεν είναι διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω, διαμηνύοντας πως έχει ήδη υπογράψει τη συμφωνία με τη Λιβύη και πως τις επόμενες μέρες θα την στείλει στον ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν διαμήνυσε πως η Άγκυρα θα υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων τα δικαιώματά της στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας «σκάνδαλο» την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και έστειλε μήνυμα στην χώρα μας, πως αυτή η κίνηση δείχνει κακή διπλωματική συμπεριφορά από τη μεριά της Ελλάδας. «Πήραμε κι εμείς τέτοιες αποφάσεις κατά το παρελθόν. Αλλά τέτοιες αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται. Τι έγινε; Τι κερδίδατε;», αναρωτήθηκε ο Ερντογάν.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εξαπολύσει επίθεση σε Γαλλία, Ισραήλ και Αίγυπτο, καθώς οι τρεις αυτές χώρες αντιδρούν σφόδρα στην συμφωνία με την Τρίπολη.

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου: Θα προστατεύσω τα πλοία μου αν χρειαστεί

«Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα όποια και να είναι», διαμήνυσε - σε οξύ τόνο - ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο και εντείνοντας, έτσι, έτι περισσότερο την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικών Εργασιών (ΙSPI) στη Ρώμη και απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει βία κατά τις δραστηριότητές της στην περιοχή, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη της ‘τδβκ’. Εμείς κάναμε τα πάντα για να βρούμε λύση. Η Ε/κ πλευρά δεν θέλει να κάνει συμφωνία».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί να γίνονται μονομερείς δραστηριότητες έρευνας για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι τα έσοδα (σ.σ. γεωτρήσεων) πρέπει να διαμοιραστούν μέσω επιτροπής που θα ιδρυθεί.

«Εμείς αυτό το προωθήσαμε στους Ε/Κ, στην Ελλάδα, στην ΕΕ, μέχρι και τα ΗΕ, σε όλους. Αλλά, αν δεν θέλουν συνεργασία κι εγώ θα στείλω τα πλοία μου. Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι», τόνισε καταλήγοντας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι θα πάρουν τα 700 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα - Βήμα-βήμα η υποβολή της

Κραυγή αγωνίας από Έλληνες ναυτικούς: Εγκλωβισμένοι εδώ και τρεις μήνες στο Τζιμπουτί (pics+vids)