ΕΘΝΙΚΑ

Επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας: Σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις μεταξύ Καστελλόριζου - Λιβύης

Επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας: Σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις μεταξύ Καστελλόριζου - Λιβύης

Καταιγιστικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά - Η Άγκυρα «τραβάει στο σχοινί» και στέλνει ερευνητικά σκάφη μεταξύ Κρήτης - Κύπρου - Κατσελλόριζου - Σε ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό

Την ώρα που ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος επιχειρεί αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, συνομιλώντας με τον Χουλουσί Ακάρ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, το καθεστώς Ερντογάν αποδεικνύει πόσο αφερέγγυο είναι και πόσο βρώμικα παίζει στη διπλωματική σκακιέρα.

Το απόγευμα της Πέμπτης (06/02), η Άγκυρα ανακοίνωσε πως προχωρά σε γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο Ιμπραχίμ Καλίν τόνισε πως οι έρευνες εκτός από την ανατολική Μεσόγειο θα πραγματοποιηθούν και στην περιοχή που περιλαμβάνει το μνημόνιο που υπέγραψε τη Λιβύη.

«Λόγω της συμφωνίας μας με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να τονίσω πως είμαστε αποφασισμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Καλίν, η συμμετοχή της Τουρκίας έχει φέρει ισορροπία στη λιβυκή κρίση. «Παρότι η τουρκική κοινότητα δείχνει να ασκεί πιέσεις, ξέρουμε την αλήθεια. Ξέρουμε ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ βρίσκεται στην πλευρά του πολέμου» ανέφερε.

Παναγιωτόπουλος: Εκτός πραγματικότητας ο Ερντογάν

Σε απόλυτη διάψευση των ισχυρισμών του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τα Ίμια, προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μιλώντας στον Alpha ο υπουργός σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για την ημέρα επετείου των Ιμίων, τονίζοντας ότι τα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Εμείς εκείνη τη μέρα, όλη την Παρασκευή, τρέχαμε με το θέμα του ερευνητικού και παρακολουθούσαμε αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος και συνέχισε: «Άλλωστε, αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται από εμένα. Αν γινόντουσαν θα ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά δεν έγιναν ποτέ».

Ερντογάν: «Προειδοποιήσαμε γι'αυτό δεν είχαμε επεισόδιο»

Λίγα 24ωρα μετά την πρόκληση με το ερευνητικό Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται να προκαλεί για άλλη μία φορά με αναφορά στα Ίμια.

Ο Τούρκος πρόεδρος με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μίλησε για τα Ίμια υποστηρίζοντας πως η Άγκυρα είχε ενημερώσει την ελληνική πλευρά να μην κάνει κάποια κίνηση στην περιοχή προκειμένου να αποφευχθεί η ένταση.

«Φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Ίμια (σ.σ. ο Ερντογάν τα λέει ‘Καρντάκ’) γιατί τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση. Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά και θα δείτε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Ιμια δεν θα γίνει και από την πλευρά μας», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν .

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε λέγοντας πως «Ο υπουργός Άμυνάς μου (Χουλουσί Ακάρ) πιθανότατα θα καλούσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Ίμια και στα υπόλοιπα νησιά».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr