ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

ΕΘΝΙΚΑ

Καταιγισμός πυρών από ελικόπτερα Ελλάδας και ΗΠΑ - «Σφυροκόπημα» στο πεδίο βολής Λιτοχώρου

Καταιγισμός πυρών από ελικόπτερα Ελλάδας και ΗΠΑ - «Σφυροκόπημα» στο πεδίο βολής Λιτοχώρου

 «Σφυροκόπημα» από Έλληνες και Αμερικανούς πιλότους – Μήνυμα ετοιμότητας, αποτροπής και συνεργασίας από τις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών.

Παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα κ. Τζέφρι Πάιατ και του αρχηγού ΓΕΣ κ. Χαράλαμπου Λαλούση πραγματοποιήθηκε η κοινή άσκηση Ελλήνων και Αμερικανών χειριστών ελικοπτέρων και πεζοναυτών στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και το Λιτόχωρο Πιερίας.

Σήμερα, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, στο Πεδίο Βολής Λιτοχώρου, τα ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache, τα CH47 Chinook και τα UH-1H Huey, σε συνεργασία με αμερικανικά ελικόπτερα Apache και Black Hawk έστειλαν ηχηρό μήνυμα ετοιμότητας και συνεργασίας.

Με φόντο το βουνό των θεών, τον χιονισμένο και επιβλητικό Όλυμπο, οι πιλότοι των δύο χωρών παρουσίασαν τις αποτρεπτικές δυνατότητές τους. Η άσκηση που σχεδίασαν οι Επιτελείς των δύο χωρών περιελάμβανε βολές από τα πανίσχυρα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι και των δυο χωρών, καταρρίχηση με fast rope από ελικόπτερο Chinook, καταρρίχηση με ραπέλ από ελληνικό Huey και αεροδιακομιδή τραυματία από Black Hawk ελικόπτερο των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τα αμερικανικά ελικόπτερα και τα στελέχη της 3ης Combat Aviaton Brigade (CAΒ) που βρίσκονται στη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας από τον περασμένο Οκτώβριο, στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης των στελεχών των δύο χωρών και τα οποία θα πραγματοποιούν μέχρι και το Μάρτη κοινές ασκήσεις με την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού και με ελληνικές μονάδες πεζοναυτών.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, πεζοναύτες έφτασαν στην περιοχή με Chinook και αποβιβάστηκαν με σχοινιά προκειμένου να διασώσουν πιλότους που είχαν πληγεί από εχθρικά πυρά. Όση ώρα πραγματοποιούσαν έρευνα και διάσωση ελικόπτερα Αpache προχωρούσαν σε ομοβροντία πυρών για την κάλυψη τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΗΝ GALLERY:

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΑΠΑΤΣΙ ΝΑ «ΣΦΥΡΟΚΟΠΟΥΝ» ΕΧΘΡΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ:

Πάιατ: Παρακολουθούμε τις κινήσεις της Τουρκίας

Το επίπεδο της συνεκπαίδευσης Ελλήνων και Αμερικανών είναι εξαιρετικά υψηλό, με τους Επιτελείς των δύο χωρών να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τον επαγγελματισμό, τις γνώσεις, το ζήλο και την αποφασιστικότητα πιλότων και πεζοναυτών.

Για τη συνεργασία και τη συνεκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια και ο Αμερικανός πρέσβης.

«Είμαστε απίστευτα ευγνώμονες για την σχέση μας με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οι κοινές στρατιωτικές δράσεις των δύο χωρών ενισχύουν τη στενή συνεργασία τους και ενδυναμώνουν την παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Το Στεφανοβίκειο αναγράφεται και επίσημα στις τοποθεσίες καίριας σημασίας για τις ΗΠΑ, μαζί με τη Σούδα, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον στρατηγό Ηλιόπουλο, τον στρατηγό Κουτρά και όλους τους άνδρες και τις γυναίκες της 1ης Αεροπορικής Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού. Είναι μια φανταστική ευκαιρία για να τονίσουμε τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζουμε να οικοδομούμε και να εμβαθύνουμε τη στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών» τόνισε σε δηλώσεις του από το Στεφανοβίκειο ο Τζέφρι Πάιατ.

Στο πεδίο βολής Λιτοχώρου, ο Αμερικανός πρέσβης αναφερόμενος στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας και ερωτηθείς για τα τουρκικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό σκάφος νοτίως της Κρήτης, ο κ. Πάιατ ήταν ξεκάθαρος: «Είμαστε κατά των προκλητικών ενεργειών. Όμως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θέλει να κάνει η Τουρκία».

Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, αφού ευχαρίστησε τους φιλοξενούμενους για την παρουσία τους και την απολύτως επιτυχή, πολύμηνη, συνεργασία και συνεκπαιδεύσεις με τους Έλληνες συναδέλφους τους, στάθηκε ιδιαιτέρως στις προοπτικές επεκτάσεως και ενισχύσεως της διμερούς αυτής συνεργασίας, που όπως είπε είναι «αμοιβαίως επωφελής».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αμερικανός πρέσβης προανήγγειλε πως του χρόνου η αμερικανική δύναμη που θα καταφτάσει για τη συνεκπαίδευση στο Στεφανοβίκειο θα είναι ενισχυμένη με ακόμα περισσότερα στελέχη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέο μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων πάνω από το Αιγαίο - Δύο εικονικές αερομαχίες

Δήλωση – πρόκληση από Ερντογάν: Η Ελλάδα αποδέχεται το καθεστώς που κηρύξαμε στην Μεσόγειο

Σχετικές ειδήσεις