ΕΘΝΙΚΑ

Ελλάς - Γαλλία - στρατιωτική συνεργασία: Τα… δώρα της Παρλί στον Παναγιωτόπουλο

Ελλάς - Γαλλία - στρατιωτική συνεργασία: Τα… δώρα της Παρλί στον Παναγιωτόπουλο
mod.mil.gr

Τι συζήτησαν οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας στο Πεντάγωνο – Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τα εξοπλιστικά

Στην ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται από την Κυριακή (23/02) η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας.

Η κ. Φλοράνς Παρλί έγινε δεκτή με κάθε επισημότητα στο στρατόπεδο «Παπάγου» όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό της κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Η επίσκεψη της κ. Παρλί αποτελεί μία ακόμη ισχυρή ένδειξη για το άριστο επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων της Αθήνας με το Παρίσι, με τις δύο κυβερνήσεις να βρίσκονται σε στενή συνεργασία και συναντίληψη θέσεων όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο Υπουργοί συμμετείχαν στις διμερείς συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «Ιωάννης Καποδίστριας» με θέματα για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια καθώς και οι προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ypourgeio-eth.am-1.jpg

Στις συνομιλίες συμμετείχαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Πρέσβυς της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονέβ (PatrickMaisonnave), ο Στρατιωτικός Σύμβουλος της Γαλλίδας Υπουργού για θέματα Εξοπλισμών Υποστράτηγος Τιερύ Καρλιέ (ThierryCarlier), καθώς και πολυμελείς αντιπροσωπείες των δύο πλευρών.

Κατά τις κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών μετά τις συνομιλίες, η Γαλλίδα υπουργός τόνισε πως η Γαλλία θα αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στη Μεσόγειο με στόχο την αποθάρρυνση των όποιων τυχοδιωκτισμών στην περιοχή.

Ypourgeio-eth.am-2.jpg

Αναφερόμενη στο παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, η κ. Παρλί επανέλαβε πως η Γαλλία είναι ανένδοτη σε αυτό το ζήτημα και άφησε σαφείς αιχμές κατά του Ταγίπ Ερντογάν και του Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν πως το αργότερο ως τον Ιούνιο θα πέσουν οι υπογραφές για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας με πολιτικό και στρατιωτικό σκέλος, στο οποίο είχαν συμφωνήσει κατά τη συνάντησή τους οι κκ Μητσοτάκης και Μακρόν.

Εξαιρετικά σημαντική θα πρέπει να θεωρείται η αναφορά της κ. Παρλί στην παρουσία των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως τόνισε, η Γαλλία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει, ωστόσο, χρειάζεται και τη στήριξη και άλλων χωρών, όπως η Αίγυπτος και η Ιταλία. Στο πλαίσιο αυτό, η Γαλλίδα υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης της παρουσίας της χώρας της στα τριμερή σχήματα συνεργασίας, όπως το Ελλάδα – Κύπρος - Ισραήλ ή Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος, λέγοντας ότι το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει επαφές με την ηγεσία του.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι οι κοινές στρατιωτικές δράσεις των δύο χωρών θα αυξηθούν, ενώ θα υπάρξει εντατικοποίηση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Ypourgeio-eth.am-3.jpg

Επίσης, τόσο ο κ. Παναγιωτόπουλος όσο και η κ. Παρλί προανήγγειλαν την ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τα προγράμματα που αφορούν την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000 και των ελικόπτερων ΝΗ-90, ενώ ευχήθηκαν να υπάρξει ευτυχής κατάληξη και στο ζήτημα της προμήθειας από την Ελλάδα δύο φρεγατών κλάσης Belhara.

H Γαλλίδα υπουργός προανήγγειλε επίσης τη συμμετοχή γαλλικών μαχητικών Rafale για πρώτη στην πολυεθνική άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος».

Η γαλλική πλευρά έθεσε τέλος το ζήτημα συμμετοχής ελληνικής δύναμης στη ζώνη του Σαχέλ, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής δύναμης που θα αναπτυχθεί στην περιοχή το οποίο η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να εξετάσει.

Δείτε φωτογραφίες στην παρακάτω gallery:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρκικά εμβατήρια μπροστά από εκκλησία στην Θεσσαλονίκη: «Καταστρέψτε τους Έλληνες»

Καθηγητής μικροβιολογίας ΕΚΠΑ: Θέμα χρόνου να έρθει ο κοροναϊός στην Ελλάδα