ΕΘΝΙΚΑ

Ανησυχία και για το Καστελλόριζο: Το σενάριο που απασχολεί τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ

Ανησυχία και για το Καστελλόριζο: Το σενάριο που απασχολεί τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ

Οχυρωμένος παραμένει ο Έβρος - Ποιο είναι το σενάριο που απασχολεί τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ

Η Τουρκία «διαφηµίζει» το δόγµα των «δυόµισι πολέµων» που υποτίθεται ότι µπορεί να αντέξει. Από την άλλη σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News στην Αθήνα είναι προετοιμασμένοι εντατικά προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο αντιπαράθεσης με την Τουρκία σε δύο μέτωπα τα οποία βρίσκονται στα άκρα της ελληνικής επικράτειας: στον Έβρο αλλά και το Καστελόριζο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πληροφορίες που επεξεργάζονται τα Γενικά Επιτελεία είναι ανησυχητικές.

Στον Έβρο η αφόρητη πίεση δεν έχει σταματήσει ούτε λεπτό εδώ και μέρες. Μπορεί το μήνυμα που περνά η χώρα μας να είναι «δεν περνά κανείς» και να το έχει λάβει με εκκωφαντικό τρόπο η Άγκυρα, ωστόσο χρησιμοποιώντας του πρόσφυγες και τους μετανάστες ως μοχλό πίεσης δεν διστάζει να πιέζει για χρήματα αλλά και για υποστήριξη στα σχέδιά του στη Συρία. Οι τηλεοπτικές εικόνες µε τους πρόσφυγες και τους µετανάστες στον φράχτη του Έβρου είναι το µήνυµα που στέλνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς Αθήνα, Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι: «Θα χρησιµοποιώ τους µετανάστες κάθε φορά που θα µε πιέζετε».

Ο Έβρος όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα που καλούνται οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ να αντιμετωπίσουν. Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι η τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο.

Τα συνεχή επεισόδια στον εναέριο αλλά και τον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου δείχνουν τις προθέσεις των Τούρκων που φαίνεται ότι θέλουν να παρασύρουν την Ελλάδα σε µια σοβαρή ελληνοτουρκική κρίση.

Η χαµηλή πτήση των τουρκικών F-16 στον Εβρο – έπειτα από 27 χρόνια- και η «καταδίωξη» σκάφους του Λιµενικού από τουρκική ακταιωρό στην Κω είναι τα επεισόδια που είδαν το φως της δηµοσιότητας, αλλά δεν είναι τα µοναδικά. Εχουν γίνει πολλά και σοβαρά περιστατικά που αναδεικνύουν µια πρωτόγνωρη επιθετικότητα των Τούρκων. Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», λίγη ώρα πριν γίνει το περιστατικό στην Κω, παρενοχλήθηκε από τουρκικό σκάφος της ακτοφυλακής. Οι επικίνδυνοι ελιγµοί των Τούρκων, που µπορούν να προκαλέσουν δυστύχηµα, είναι πλέον καθηµερινότητα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, κατά τη διάρκεια των αναχαιτίσεων.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της RealΝews, ένα από τα σενάρια που απασχολούν ιδιαίτερα τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ είναι να «ανοίξει» τη βεντάλια των προκλήσεων η Τουρκία προς το Καστελλόριζο. Αυτό που ανησυχεί είναι ότι οι Τούρκοι το τελευταίο διάστηµα προωθούν πρόσφυγες και µετανάστες και η εκτίµηση που υπάρχει είναι ότι δεν αποκλείεται αυτές οι σποραδικές «αποστολές» να πάρουν τη µορφή «µαζικής απόβασης» το επόµενο διάστηµα. Στόχος να δηµιουργηθεί ένα ακόµη σοβαρό µέτωπο στην άλλη άκρη της ελληνικής επικράτειας, από το µέτωπο του Εβρου. Αυτός είναι και ο λόγος που εδώ και αρκετές ηµέρες έχει ενισχυθεί σηµαντικά -και ποιοτικά- η άµυνα του Καστελλόριζου αλλά και των νησιών της περιοχής. Επιπλέον σηµαντική είναι και η παρουσία δυνάµεων του Πολεµικού Ναυτικού στην περιοχή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Κλείνουν για έναν μήνα τα σύνορα της ΕΕ - Τι αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Κορονοϊός: Ειδοποίηση «112» - Νέο έκτακτο μήνυμα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σχετικές ειδήσεις