ΕΘΝΙΚΑ

Άρθρο - «κόλαφος»: «Η Ελλάδα θα κυριαρχήσει στο Αιγαίο και φταίει ο Ερντογάν»

Άρθρο - «κόλαφος»: «Η Ελλάδα θα κυριαρχήσει στο Αιγαίο και φταίει ο Ερντογάν»

Η από μέρους της Τουρκίας απόκτηση του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, προσφέρει θεωρητικά στον Ερντογάν στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας και των χωρών της γύρω περιοχής.

Στην πράξη όμως ένεκα διαφορετικών λειτουργικών δεδομένων και προδιαγραφών του δικτύου αεράμυνας της νατοϊκής Τουρκία, με το οποίο λογικά θα πρέπει να συνδεθούν, είναι αμφίβολο αν οι S-400 θα μπορέσουν να φτάσουν τα επίπεδα αποτελεσματικότητας που αποδίδονται σε αυτούς από τους προμηθευτές.

Το Reuters, στις 20 Απριλίου ανέφερε ότι τα σχέδια της Τουρκίας για το τελικό στάδιο ενεργοποίησης των ρωσικών S-400 έχουν καθυστερήσει λόγω της πανδημίας COVID-19 και «απροσδιόριστων τεχνικών προβλημάτων», επικαλούμενο έναν ανώνυμο ανώτερο τουρκικό αξιωματούχο. Η έκθεση είναι πιθανό να είναι πέρα για πέρα αληθινή καθώς δεν υπήρξε αντίδραση από την Τουρκία.

Σε ένα κείμενο κόλαφο, που δημοσιεύθηκε στην Ahval, ο Τούρκος πολιτικός και πρώην σύμμαχος του Ερντογάν, Haluk Özdalga ασκεί δριμεία κριτική στις κινήσεις του σουλτάνου και τον προειδοποιεί πως η ενεργοποίηση των S-400 «θα αλλάξει τις ισορροπίες σε Αιγαίο και Κύπρο» εις βάρος της Τουρκίας.

Οι S-400 μεταφέρθηκαν στην Άγκυρα το καλοκαίρι του 2019. Το σύστημα έχει εγκατασταθεί, οι δοκιμές έχουν ολοκληρωθεί και το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί. Άρα, τι ακριβώς σταματάει τον Ενρτογάν από το να ολοκληρώσει την ενεργοποίηση τους;
«Αρκετοί ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωναν σταθερά, αμέτρητες φορές, ότι η αγορά των S-400 αποτελεί μία τέλεια συμφωνία, η οποία θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα. Φαίνεται ότι τώρα θα πρέπει να καταπιούν τα λόγια τους», αναφέρει ο Özdalga.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ S-400:

«Μιλάμε ίσως για τη χειρότερη αποτυχία αγοράς όπλων στην ιστορία της Τουρκίας. Η λανθασμένη εκτίμηση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για τους S-400 μπορεί να περάσει στην ιστορία ως η πιο δαπανηρή αγοροπωλησία όπλων στον κόσμο», τονίζει.

«Δεδομένου ότι οι S-400 δεν μπορούν να ενσωματωθούν στα υπάρχοντα ηλεκτρονικά συστήματα επιτήρησης της Τουρκίας, η κύρια λειτουργία τους μας είναι άχρηστη. Έχουμε τα συστήματα αλλά όχι την τεχνολογία να τα υποστηρίξουμε. Αν και όλα αυτά ήταν γνωστά, η κυβέρνηση αποφάσισε για καθαρά πολιτικούς λόγους να προχωρήσει στην αγορά, χρεώνοντας σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια τους φορολογούμενους πολίτες».

Τέτοια οπλικά συστήματα θέλουν λεφτά, ακόμη και μετά την αγορά τους και η Τουρκία μετά την πανδημία θα ήταν έγκλημα να δαπανήσει εκεί τους κρατικούς πόρους.

«Ορισμένοι σχολιαστές επισημαίνουν ότι τα σχέδια για την ενεργοποίηση των πυραυλικών συστημάτων S-400 αποκλείονται λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία, η πιθανότητα συμφωνίας ανταλλαγής με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για την αντιμετώπισή τους, δεν αποκλείεται, αλλά είναι ξεκάθαρος όρος των ΗΠΑ πως για να βοηθήσουν την Τουρκία, πρέπει να εγκαταλείψουμε τους S-400».

Σε αυτό το σημείο ο Τούρκος πολιτικός αναφέρθηκε στη συμφωνία που χάλασαν οι S-400 για μαχητικά F-35, «η απώλεια των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 του ΝΑΤΟ συνεπάγεται απαράδεκτους κινδύνους για την Τουρκία, κίνδυνοι οι οποίοι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους S-400, χάσαμε κάτι σπουδαίο για κάτι ασήμαντο. Η Ελλάδα μπορεί σύντομα να παραλάβει τα δικά της μαχητικά νέας γενιάς και τότε η υπεροχή στον αέρα είναι δεδομένη, θα έχει τον πλήρη έλεγχο στο Αιγαίο. Η ισορροπία στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, μπορεί επίσης να αντιστραφεί».

Σύμφωνα με τον Özdalga η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την ισχύ αυτή για να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός και τουρκική λίρα «σπρώχνουν» τον Ερντογάν στο Αιγαίο