ΕΘΝΙΚΑ

«Χαστούκι» στον Ερντογάν: Δεν μπορείς να παίζεις με την Αγία Σοφία

«Χαστούκι» στον Ερντογάν: Δεν μπορείς να παίζεις με την Αγία Σοφία
AP PHOTOS

«Αναβρασμός» επικρατεί σχετικά με την απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί - Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποφασίσει το τι θα συμβεί με το ιστορικό μνημείο-σύμβολο 

Την αρνητική του στάση απέναντι στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε ο πολύ γνωστός Τούρκος ιστορικός και πρώην διευθυντής του μουσείου, Ιλμπέρ Ορταϊλί. «Η Αγία Σοφία δεν είναι παιχνίδι, ούτε πρέπει να μετατρέπεται σε πολιτικό όχημα. Είναι επικίνδυνο», δήλωσε στο κανάλι «ΧαμπέρΤουρκ», το ρεπορτάζ του οποίου αποκάλυψε τη δικαστική τροπή της υπόθεσης στις 2 Ιουλίου. «Οι μουσειολόγοι και οι ιστορικοί πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης το 1934».

Όπως αναφέρει το «Έθνος», αυτή η συζήτηση περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ανακινήθηκε αφού γι’ αυτό ακριβώς καλείται να αποφασίσει στις 2 Ιουλίου το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο θα εξετάσει το αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε το σύμβολο του χριστιανισμού σε μουσείο το 1934. Αντικείμενο της συζήτησης του 10ου τμήματος του τουρκικού ΣτΕ θα είναι η ανάκληση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου του 1934, με την οποία η Αγία Σοφία μετατράπηκε από τέμενος σε μουσείο. Την ημερομηνία εκείνη, η Αγία Σοφία δεν λειτουργούσε ήδη ως τέμενος με απόφαση του Κεμάλ. Η συζήτηση στηρίζεται σε δικαστική προσφυγή που έκανε το 2016 ένας άγνωστος κατά τα άλλα «Σύλλογος για την προστασία βακουφίων, ιστορικών μνημείων και περιβάλλοντος».

Ο εισαγγελέας της έδρας είχε υποστηρίξει τότε ότι έπρεπε να απορριφθεί η προσφυγή, καθώς η χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείο εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Δημόσιας Διοίκησης. Ωστόσο, η εισήγηση αυτή δεν είναι δεσμευτική για το 10ο τμήμα του τουρκικού ΣτΕ. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το ίδιο τμήμα του τουρκικού ΣτΕ είχε αποφασίσει στο παρελθόν την ακύρωση αντίστοιχης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου του 1945, που αφορούσε τη μετατροπή σε μουσείο της Μονής της Χώρας. Η δίκη αυτή είχε ξεκινήσει και πάλι με προσφυγή του ίδιου συλλόγου.

Μπαχτσελί: Από την Αγία Σοφία θα ακουστεί το εζάνι κι όχι η καμπάνα

Τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπεραμύνεται σήμερα κι ο ηγέτης των εθνικιστών στην Τουρκία, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ αντίθετος εμφανίστηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και ηγέτης του νεοσύστατου κόμματος του Μέλλοντος. «Με το θέλημα του Αλλάχ, από την Αγία Σοφία θα υψωθεί ο ήχος για το κάλεσμα για προσευχή (εζάν) κι όχι ο ήχος της καμπάνας», δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ καταφέρθηκε επίσης εναντίον της Ελλάδας, λέγοντας ότι «οι ταπεινοί υπολογισμοί της σχετικά με την Κύπρο, την ανατ. Μεσόγειο και άλλα εθνικά θέματα έχουν εξελιχθεί σε στρατηγική απειλή. Τις τελευταίες ημέρες οι απειλητικές δηλώσεις που προέρχονται από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Ελλάδας δοκιμάζουν την εθνική μας υπομονή», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είτε δεν γνωρίζει πως οι απειλές της θα πέσουν και θα πλακώσουν την ίδια, είτε έχει τυφλωθεί από μίσος και θυμό. Και στις δύο περιπτώσεις είναι φανερό ποιος θα χάσει».

Για την Αγία Σοφία, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος και εταίρος της κυβέρνησης Ερντογάν υπενθύμισε στην ελληνική κυβέρνηση «η οποία ενοχλείται αναιδώς από την ανάγνωση του αποσπάσματος του Κορανίου και παραβλέπει την κρατική μας κυριαρχία, ότι η Αγία Σοφία είναι ένα ευλογημένο σύμβολο της κατάκτησης, είναι μια ευλογημένη κληρονομιά. Η αυλαία της τυραννίας έπεσε πριν από 567 χρόνια. Η Αγία Σοφία αποτελεί κατάκτηση του μουσουλμανικού τουρκικού έθνους. Αυτή η αλήθεια δεν θα αλλάξει. Ας κάνουν όλοι τους υπολογισμούς τους αναλόγως. Με το θέλημα του Αλλάχ, από την Αγία Σοφία θα ακούγεται το κάλεσμα για μουσουλμανική προσευχή, όχι ο ήχος της καμπάνας».

Νταβούτογλου: Να πάψουν να χρησιμοποιούν τα σύμβολα της χώρας

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου από την πλευρά του ζήτησε από την κυβέρνηση Ερντογάν να μη χρησιμοποιεί τα κοινά και ιερά σύμβολα της χώρας, επειδή «ζορίζεται». «Σταματήστε να χρησιμοποιήσετε τα ιερά και κοινά μας σύμβολα όταν ζορίζεστε», είπε, προσθέτοντας ότι «πρώτα απ’ όλα, ας ξεκαθαρίσουμε ότι η Αγία Σοφία δεν είναι προϊόν, μέσο ή διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια σας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση - Βιτριόλι: Στενεύει ο κλοιός για τη δράστιδα - Τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ

Ρoή Ειδήσεων