ΕΘΝΙΚΑ

Πού το πάει η Άγκυρα; Πώς αξιολογεί η Αθήνα τις δηλώσεις Τσαβούσογλου

Πού το πάει η Άγκυρα; Πώς αξιολογεί η Αθήνα τις δηλώσεις Τσαβούσογλου
ASSOCIATED PRESS

Εντύπωση και σκεπτικισμό έχουν προκαλέσει οι τελευταίες δηλώσεις  του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου - Τι εννοούσε ο Τούρκος υπουργός με τον όρο «συνεργασία» Ελλάδας - Τουρκίας;

Επιφυλακτική είναι η ελληνική κυβερνηση με τα πρόσφατα μηνύματα Τσαβούσογλου, τα οποία και αποτελούν πρόταση για διάλογο προς την Ελλάδα.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η όποια διαπραγμάτευση με την Τουρκία θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και όχι στο πλαίσιο που επιδιώκει να θέσει η Τουρκία γύρω από την συζήτηση.

Τόσο στο Υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, υποδέχτηκαν με συγκρατημένο ενδιαφέρον τις δηλώσεις του Μελβούτ Τσαβούσογλου για «άνοιγμα στην ελληνική πλευρά».

Η έννοια της «συνεργασίας» για την Τουρκία ερμηνεύεται μέσα από όρους ανατολίτικου παζαριού, καθώς με αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα θα εφαρμόσει το δίκαιο του ισχυρού κερδίζοντας έτσι πολλά περισσότερα σε μία ενδεχόμενη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα σε σχέση με τα οφέλη που θα είχε εάν η όποια διαφωνία επιλυόταν μέσω διεθνών οργάνων.

Άλλωστε η Τουρκία μπορεί να υποστηρίζει την άποψή της, αφού δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μία διαδικασία που θα περάσει μέσα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Με αυτόν τον τρόπο, σε μία, επί της ουσίας μυστική διαπραγμάτευση, θα απειλούσε ευθέως την Ελλάδα -όπως ήδη το κάνει- εάν δεν υπέκυπτε στις πιέσεις της.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί και αξιολογεί το τι μπορεί να σημαίνουν αυτές οι δηλώσεις χωρίς να βιάζεται να προβεί εν εντούτοις σε συμπεράσματα.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν μπήκε στην διαδικασία να εκδώσει κάποια ανακοίνωση- απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ σε σχέση με τις "εσωτερικής φύσεως αναφορές" τόσο για τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια όσο και για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση, οι τουρκικοί σχεδιασμοί αποτελούν αντικείμενο παρακολούθησης από την ελληνική πλευρά,

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στρατηγός Φλώρος: Τσεκουράτα και παντελονάτα