ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης και Τσίπρας: Αντιμέτωποι μεταξύ τους αλλά και με τα προβλήματά τους

Μητσοτάκης και Τσίπρας: Αντιμέτωποι μεταξύ τους αλλά και με τα προβλήματά τους
ASSOCIATED PRESS

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο ο ένας τον άλλον, αλλά και ο καθένας τους δικούς του… «δαίμονες» και τα προβλήματα που ανακύπτουν από τα ζητήματα που διαχειρίζονται. Εσωκομματικά και μη.

Από την μία ο πρωθυπουργός βλέπει κάτι πρωτοφανές. Μετά από έναν χρόνο διακυβέρνησης και δύο σημαντικότατες κρίσεις (Έβρος και πανδημία) το πολιτικό του κεφάλαιο είναι αυξημένο, τουλάχιστον δημοσκοπικά δίνοντάς του έτσι μία αισιοδοξία όσον αφορά την πολιτική διαχείριση.

Από την άλλη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να έχει αφήσει πίσω του την εποχή της αβρότητας και με ολομέτωπη επίθεση προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την κριτική προς την εξουσία, διαχειριζόμενος παράλληλα απανωτά εσωκομματικά ζητήματα.

Ο Μητσοτάκης και οι κίνδυνοι της εξουσίας

Ο πρωθυπουργός είναι κατ’ αρχήν αντιμέτωπος με έναν σοβαρό κίνδυνο. Τον έχουν αντιμετωπίσει όλες οι κυβερνήσεις και στην συντριπτική τους πλειοψηφία απέτυχαν να τον διαχειριστούν. Το καλό κλίμα που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις προκαλεί έναν «ελιτισμό» και μία εξαρτημένη σχέση με την εξουσία.

Ωστόσο, το Newsbomb.gr είναι σε θέση να γνωρίζει πως κάτι τέτοιο συζητείται ήδη στο ανώτατο κυβερνητικό επιτελείο και γίνονται συνεχώς οι συστάσεις προς όλα τα στελέχη. «Πρέπει να παραμείνουμε κοντά στην κοινωνία, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποιοι μας έδωσαν την ευκαιρία να διαχειριστούμε τα προβλήματα της χώρας» τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να μπει στην εξίσωση πως από πλευράς κυβέρνησης επιχειρείται η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, κεντρικά τουλάχιστον, να είναι όσο πιο ήπια γίνεται. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλο το προηγούμενο διάστημα απηύθυνε εκκλήσεις για συναίνεση σε όλα τα σημαντικά ζητήματα παρά το γεγονός πω υπήρξαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ακόμα και στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας διέδιδαν fake news που θα μπορούσαν να βάλουν μπουρλότο στην πολιτική συζήτηση.

Και αν τα ζητήματα των προκλήσεων της Τουρκίας επιβάλλουν ήπιο πολιτικό κλίμα, δεν υπάρχουν αυταπάτες στο κυβερνητικό στρατόπεδο πως η μάχη για την Οικονομία θα είναι σκληρή τόσο στην αγορά όσο και στη Βουλή. «Περιμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένες προτάσεις και εποικοδομητική κριτική. Μέχρι στιγμή δυσκολεύεται να το πετύχει. Απ’ όσα εμείς λαμβάνουμε ως μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς υπόσχεται άλλα τόσα χρησιμοποιώντας ρητορική που διχάζει και μετέρχεται εργαλείων του λαϊκισμού», μεταφέρει στο Newsbomb.gr ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Το σκληρό ροκ

Ωστόσο, μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και οι εσωκομματικές ισορροπίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκη γνωρίζει πολύ καλά πως υπάρχει μία πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας η οποία επιθυμεί συνεχή, κατά μέτωπο και μέχρις εσχάτων σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα οδηγούσε ακόμη και στην κάλπη. Από αυτήν την πτέρυγα κατά καιρούς διακινούνται και αντίστοιχα σενάρια, τα οποία και το Μέγαρο Μαξίμου επανατοποθετεί στην πραγματική τους βάση.

Η ισορροπία αυτή λοιπόν, που κάποιος θα την ονόμαζε «ισορροπία του τρόμου» έρχεται και πιέζεται ακόμη περισσότερο από τις πιέσεις για ανασχηματισμό στον οποίον πολλοί θα ήθελαν να δουν πολλούς τεχνοκράτες να αποχωρούν και να αναλαμβάνουν χαρτοφυλάκια εκλεγμένοι βουλευτές.

Πληροφορίες του Newsbomb.gr ωστόσο λένε πως ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται τις εσωκομματικές ανάγκες, ωστόσο ο ίδιος προσανατολίζεται στο να λάβει τις όποιες αποφάσεις για τις όποιες διορθωτικές κινήσεις, όποτε κι αν γίνουν αυτές, με μόνο γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συμπληγάδες

Από την άλλη, στο στρατόπεδο τη αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο είναι επιφορτισμένος με την προσπάθεια ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πλέον έρχεται αντιμέτωπος με σκάνδαλα που προκαλούν τριγμούς στο εσωτερικό και πλήττουν ακόμα περισσότερο το ήδη καταρρακωμένο, από τα πέντε χρόνια παραμονής στην εξουσία, αφήγημα του ηθικού πλεονεκτήματος.

Λίγες εβδομάδες πριν, ο Δημήτρης Παπαδημούλης προκάλεσε με τις -νόμιμες- επιχειρηματικές του δραστηριότητες την αντίδραση στελεχών του κόμματος και την έντονη κριτική από την Νέα Δημοκρατία. Λίγες μέρες μετά ήρθαν οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις από τον διάλογο του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή ενώ εσχάτως η υπόθεση Novartis και οι εξελίξεις από τις ΗΠΑ φάνηκε να αφήνει κενά στην μέχρι τώρα αξιοποίησή της από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα εσωκομματικά προβλήματα του κ. Τσίπρα, όμως, δεν σταματούν εκεί, καθώς η προσπάθεια για την κεντρώα στροφή βρίσκει διαρκώς εμπόδια από το λεγόμενο βαθύ κόμμα του 3%. Ο κ. Τσίπρας πρέπει σύντομα να δώσει μία γραμμή στο καράβι του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως κάθε πολιτική κατεύθυνση να πηγαίνει σε συνάρτηση με την κοινωνία η οποία δημοσκοπικά τουλάχιστον τηρεί στάση αναμονής και δυσπιστίας απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τουρισμός: Η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά της - Ποιες χώρες είναι σε «καραντίνα»