ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκία: «Μούδιασαν» από τη δήλωση Πομπέο - Τι θα γίνει με την Αγία Σοφία

Τουρκία: «Μούδιασαν» από τη δήλωση Πομπέο - Τι θα γίνει με την Αγία Σοφία
AP PHOTOS

Αναβρασμός επικρατεί στην Τουρκία, μετά τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, για την Αγία Σοφία

Η ηχηρή παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, μόλις μία ημέρα πριν την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το αν θα κάνει την Αγία Σοφία τζαμί, ζητά ουσιαστικά από την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος.

Σαν «βόμβα» έσκασε η συγκεκριμένη είδηση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με κάποια από αυτά να κάνουν λόγο για «δήλωση-σκάνδαλο από τις ΗΠΑ».

Επίσημη αντίδραση από την κυβέρνηση ακόμη δεν υπάρχει, ωστόσο πριν από λίγο είχαμε μία πρώτη απάντηση στον Πομπέο από τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος είπε εμφανώς ενοχλημένος από την αμερικανική παρέμβαση ότι «δεν χρειαζόμαστε ούτε συμβουλές ούτε εκκλήσεις απ'έξω. Το καθεστώς της Αγίας Σοφίας είναι θέμα κυριαρχίας για την Τουρκία». Ωστόσο, αναμένεται η επίσημη αντίδραση της Άγκυρας.

Όσο πλησιάζει η «μεγάλη ημέρα» για την Αγία Σοφία, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ίσως να μην έχουμε αύριο την απόφαση από το ΣτΕ, αλλά σε 15 ημέρες. Δεδομένου μάλιστα κι ότι αύριο κορυφαίοι υπουργοί, όπως και ο πρόεδρος Ερντογάν δεν θα βρίσκονται στην Τουρκία, εντείνει ακόμη περισσότερο αυτή την εκτίμηση.

Αναλυτικά η δήλωση του Μάικ Πομπέο

«Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει διαχειριστεί την Αγία Σοφία ως μουσείο – επίσημα αναγνωρισμένο από την UNESCO ως μέρος των ιστορικών περιοχών των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Κωνσταντινούπολης – με εξαιρετικό τρόπο για σχεδόν έναν αιώνα.

Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως ένα παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι θα παραμένει προσιτή σε όλους.

Αυτό το εξαιρετικής σημασίας μνημείο αποτελεί μαρτυρία για τη θρησκευτική έκφραση και την καλλιτεχνική και τεχνική ιδιοφυΐα, που αντικατοπτρίζεται στην πλούσια και περίπλοκη ιστορία 1.500 χρόνων. Επιπλέον, το καθεστώς του μνημείου ως μουσείου έχει επιτρέψει σε άτομα από όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση και να αναλογιστούν για αυτό το υπέροχο επίτευγμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας θα μειώσει την κληρονομιά αυτού του αξιοσημείωτου κτηρίου και της αξεπέραστης ικανότητάς του – τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο – να προσφέρει στην ανθρωπότητα μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών.

Επιδιώκουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση της Τουρκίας για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Σταμάτης Αντωνίου - Πένθος στην Εθνική Ποδοσφαίρου