ΕΘΝΙΚΑ

Νέο διάβημα στα Σκόπια για τον Ήλιο της Βεργίνας

Νέο διάβημα στα Σκόπια για τον Ήλιο της Βεργίνας

Σε νέο διάβημα προς το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων προέβη η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στη χώρα, πρέσβης Αλ. Παπαδοπούλου.

Το διάβημα της ελληνικής πλευράς γίνεται λόγω της ανέγερσης αψίδας στην Κεντρική Πλατεία των Σκοπίων, που απεικονίζει τον Ήλιο της Βεργίνας καθώς και παραστάσεις αλυτρωτικού περιεχομένου.

Η κ. Παπαδοπούλου διαμαρτυρήθηκε για τη συγκεκριμένη κίνηση των Σκοπίων, που παραβιάζει τόσο την Ενδιάμεση Συμφωνία όσο και την αρχή της καλής γειτονίας.

Επίσης, διαμαρτυρήθηκε για την πολιτική διαστρέβλωσης της ιστορικής πραγματικότητας, που επιχειρεί συνεχώς και με διάφορες ενέργειες η κυβέρνηση των Σκοπίων.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, «Η Ελλάδα έχει κατ' επανάληψη επισημάνει ότι τέτοιες ενέργειες, πέραν του ότι αποτελούν παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της αρχής της καλής γειτονίας, ο σεβασμός της οποίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, είναι επικίνδυνες και συνιστούν απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής των Βαλκανίων, που έχει πληρώσει ακριβά στο παρελθόν το τίμημα του εθνικισμού».

Γι αυτό, η χώρα μας καλεί την κυβέρνηση των Σκοπίων να λάβει διορθωτικά μέτρα για τις ενέργειες αυτές.