ΕΘΝΙΚΑ

Αγιά Σοφιά - Ανήσυχος ο Μουφτής Ξάνθης: «Φοβάμαι ένταση στη Θράκη - Προκλητική απόφαση»

Αγιά Σοφιά - Ανήσυχος ο Μουφτής Ξάνθης: «Φοβάμαι ένταση στη Θράκη - Προκλητική απόφαση»

Υπογράμμισε ότι η μετατροπή των χριστιανικών ναών σε τζαμιά, είναι αντίθετη με τις αρχές του Ισλάμ.

Προκλητική και λανθασμένη αποκάλεσε την απόφαση της Άγκυρας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Μουφτής Kομοτηνής Τζιχάντ Χαλήλ, εκφράζοντας το φόβο ότι μπορεί να προκαλέσει ένταση στη Θράκη. Όπως τόνισε, η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Μιλώντας στον Flash 99,4 ο μουφτής Κομοτηνής εξήγησε ότι «εμείς εδώ στην Ελλάδα, βέβαια ζούμε σε αυτή τη δημοκρατική χώρα, εδώ στην περιοχή μας τα τζαμιά μας είναι ανοιχτά και καθημερινά κάνουμε τις προσευχές, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αλλά με αυτή την απόφαση φοβάμαι ότι στο μέλλον θα υπάρχει ανάμεσα στους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους μίσος από εδώ και πέρα... Μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα μας φανατικοί που θα κάνουν κακό στην κοινωνία. Δηλαδή δεν ήταν δηλαδή σωστή αυτή η απόφαση».

Τόνισε ότι το μνημείο Αγία Σοφία είναι χριστιανικός ναός, θεμελιώθηκε ως χριστιανικός ναός όπως φάνηκε από το όνομά της και εξυπηρέτησε τους χριστιανούς για περισσότερα από 1.000 χρόνια. «Τώρα γιατί αυτή η απόφαση; αν χρειάζεται τζαμί μπορεί να κτιστεί σε ένα άλλο μέρος, και κοντά στην Αγιά Σοφιά υπάρχει το Μπλε τζαμί που ονομάζεται Σουλταν Αχμέτ τζαμί. Δεν ήταν μια σωστή απόφαση. Δεν είναι σωστό στις αρχές του Ισλάμ να μετατρέπονται εκκλησίες σε τζαμιά» δήλωσε.

Οι δηλώσεις του μουφτή στον ραδιοσταθμό Flash:

Ο Μουφτής Κομοτηνής υπογράμμισε ότι η μετατροπή των χριστιανικών ναών σε τζαμιά, είναι αντίθετη με τις αρχές του Ισλάμ. «Δεν βρίσκεται στις αρχές του Ισλάμ, ούτε στο Κοράνιο και ούτε οι οπαδοί του προφήτη μετέτρεψαν τις εκκλησίες σε τζαμιά. Αυτό δεν έγινε», ανέφερε.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Χαλίφη Ομάρ (Ουμάρ ιμπν αλ-Χαττάμπ), όταν εισέβαλε στην Παλαιστίνη. «Όταν ο Σωφρόνιος, ο σεβασμιότατος χριστιανός ορθόδοξος τού έδειξε ότι μπορεί να κάνει την προσευχή του μέσα στο ναό, αυτός αντέδρασε και βγήκε έξω και έκανε την προσευχή του έξω για να μην παρεξηγηθεί η εικόνα αυτή, να κάνει ο χαλίφης Ομάρ την προσευχή του μέσα στο ναό. Για να μην παρεξηγηθεί, να μην υπάρχει αναταραχή και να μην υπάρχει πρόκληση προς τους χριστιανούς».

Ο Μουφτής εκτιμά ότι έπρεπε να παραμείνει μουσείο στην ουδετερότητα, όπως λέει. «Αφού είναι και καταγραμμένο στην κατάσταση της UNESCO είναι παγκόσμια κληρονομιά. Από εκεί και πέρα αυτή η απόφαση δεν μας φέρνει τίποτα άλλο, εκτός από μίσος, μια προκλητική απόφαση», σημείωσε.

«Πρέπει ο καθένας να σέβεται την θρησκεία των άλλων και να υπάρχει μια αρμονική συμβίωση κι έτσι πρέπει να συνεχίζεται αυτή η ζωή» σημείωσε ο Μουφτής Κομοτηνής.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ναύπακτος: Συγκλονίζει η τραγωδία με το νεκρό βρέφος - Πώς και γιατί η μάνα γέννησε στο σπίτι