ΕΘΝΙΚΑ

Εντυπωσιακές εικόνες: Η απόβαση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη

Εντυπωσιακές εικόνες: Η απόβαση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη

Στην Αλεξανδρούπολη έφτασαν το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ προκειμένου να παραστούν στην επετειακή εκδήλωση συμπλήρωσης ενάμιση αιώνα από την ανάδειξη του λιμένα, μετά και την άφιξη του σιδηρόδρομου (1871).

Η Αλεξανδρούπολη, όπως και ο Εβρος όλος, βιώνει από χθες –με ψυχραιμία σε ό,τι αφορά την ένταση με τους απέναντι– την αμερικανονατοϊκή κινητικότητα γύρω από τη μεταφορά εξοπλισμού αλλά και ανθρώπινου δυναμικού προς τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας (Ρουμανία), για τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Atlantic Resolve» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Πλέον είναι σαφές ότι η Αλεξανδρούπολη με το λιμάνι της και ο ακριτικός νομός με το οδικό και σιδηροδρομικό του δίκτυο καταχωρίζονται στους στρατιωτικούς χάρτες της Δύσης ως υψίστης σημασίας δίαυλος για τη μεταφορά στρατευμάτων και οπλισμού προς και από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η εκδήλωση συμπίπτει με την υποστήριξη της συμμαχικής άσκησης «Atlantic Resolve 2020» καθώς και τις προετοιμασίες για τη χρήση του σιδηρόδρομου για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του.

Στο παγκόσμιο εμπόριο, επίσης, η Αλεξανδρούπολη διεκδικεί ρόλο με το λιμάνι και τις συνδυασμένες μεταφορές, αφού θα παρακάμπτεται, μέσω αυτής και της σύνδεσής της με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ο χρονοβόρος, κοστοβόρος και εργαλειοποιήσιμος από την Τουρκία Βόσπορος.

Μια «γεύση» για το τι μέλλει γενέσθαι, μετά και την αναβάθμιση του λιμανιού, πρόκειται να πάρουν σήμερα ο κ. Πάιατ, ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος, ανώτεροι Αμερικανοί στρατιωτικοί, παράγοντες της ναυτιλίας, της ενέργειας, των μεταφορών κ.ά.

Δείτε τις φωτογραφίες στη gallery που ακολουθεί:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Σκάει βόμβα»: Δείτε σε ποιοι κανάλι «κλείνει» η Ελένη Μενεγάκη