ΕΘΝΙΚΑ

Ντοκουμέντο: Οι Τούρκοι «σαρώνουν» το Αιγαίο από άκρη σε άκρη

Ντοκουμέντο: Οι Τούρκοι «σαρώνουν» το Αιγαίο από άκρη σε άκρη

Σε επιφυλακή για τρίτη ημέρα παραμένουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά την έκδοση της προκλητικής τουρκικής NAVTEX για «σεισμικές έρευνες» νότια του Καστελόριζου και την ύποπτη κινητικότητα στην περιοχή.  

Πηγές του ΓΕΕΘΑ τονίζουν πως η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη στο Αιγαίο.

Άλλωστε οι στρατηγικά ασήμαντες αλλαγές θέσεις των τουρκικών πλοίων αποδίδονται σε τοπικά καιρικά φαινόμενα και όχι σε κάποια «αλλαγή πολιτικής» για απόσυρση δυνάμεων στους ναυστάθμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 25 τουρκικά πολεμικά πλοία εμφανίζονται να κινούνται σε δύο ομάδες.

Ο πρώτος στολίσκος αποτελείται από περισσότερα από 15 πλοία που απέπλευσαν από τη ναυτική βάση του Αξάζ, ενώ η δεύτερη ομάδα από περίπου 10 πλοία, που βγήκαν από τον κόλπο της Σμύρνης.

Δημοσίευμα της τουρκικής Yeni Safak μεταδίδει πως εκτός από τα πολεμικά πλοία επιστρατεύτηκαν και τουρκικά drones τα οποία κάνουν αναγνωριστικές πτήσεις.

Για του λόγου το αληθές δείτε στην παρακάτω gallery το ντοκουμέντο που αποδεικνύει ότι οι Τούρκοι «σαρώνουν» το Αιγαίο από άκρη σε άκρη:

«Δεν στέλνεις 25 πλοία για να συνοδεύσουν ένα ωκεανογραφικό πλοίο», σχολιάζουν την ίδια ώρα κύκλοι του ΥΕΘΑ, εκτιμώντας πως υπάρχει πολλαπλή σκοπιμότητα με «μηνύματα» όχι μόνο προς την ελληνική πλευρά αλλά και προς το Κάιρο, καθώς ένα μέρος της θαλάσσιας περιοχής που έχει δεσμευτεί, είναι μέρος της αιγυπτιακής υφαλοκρηπίδας.

Ένα σενάριο που επίσης δεν έχει αποκλειστεί είναι κάποια από τα πολεμικά αυτά πλοία να πλεύσουν εν τέλει ως τα ανοικτά της Λιβύης.

«Παρόλα αυτά πάντως εμείς οφείλουμε να κινούμαστε με βάση το κακό σενάριο, που δεν είναι άλλο από την παρουσία και δραστηριοποίηση του Oruc Reis στην περιοχή ενδιαφέροντος και την αναγκαιότητα άμεσης απάντησης της χώρας μας», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές.

Καστελόριζο: Σε συναγερμό το νησί - Αποστολή του Newsbomb.gr

Στο μεταξύ, σε επιφυλακή παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο Καστελόριζο, με το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό να πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες.

Οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα την κατάσταση, καθώς είναι συνηθισμένοι, όπως αναφέρουν στις τουρκικές προκλήσεις.

Αυτό που τους ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η οικονομία του νησιού τους, καθώς οι λιγοστοί τουρίστες έφυγαν μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, ενώ κάποιοι άλλοι ακύρωσαν τις κρατήσεις τους.

Παράλληλα, εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Δείτε τι μεταδίδει από το Καστελόριζο ο απεσταλμένος του Newsbomb.gr Κλωστας Πλιάκος:

«Είναι πόλεμος νεύρων και δεν πρόκειται να χάσουμε»

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μην ακουμπήσει ο Ερντογάν την ελληνική υφαλοκρηπίδα» διεμήνυαν με νόημα, ανώτατες κυβερνητικές πηγές στο Newsbomb.gr.

Παράλληλα τόνιζαν πως «έχουμε τις συμμαχίες μας, αλλά όποιος νομίζει πως θα μείνουμε να παρακολουθούμε την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι γελασμένος. Αρκεί να μας δοκιμάσει».

Το μήνυμα που στέλνουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι «ψυχραιμία».

Οι καλά γνωρίζοντες τα των διεθνών σχέσεων ξέρουν πως η διπλωματία έχει πάντοτε τον πρώτο λόγο και οι θερμόαιμοι είναι αυτοί που δεν συγκαταλέγονται στους κερδισμένους.

«Η Ελλάδα έχει στο πλευρό της το διεθνές δίκαιο, αλλά και την αυτοπεποίθηση ενός λαού ενωμένου και Ενόπλων Δυνάμεων ισχυρών», σημειώνουν στο Newsbomb.gr ανώτατα κυβερνητικά στελέχη σημειώνοντας πως οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν θα ξεφουσκώσουν εν μία νυκτί, αλλά αντιθέτως θα διαρκέσουν για καιρό ακόμη.

«Ζούμε έναν πόλεμο νεύρων και σε αυτόν δεν θα βγούμε χαμένοι γιατί δεν θα κάνουμε εμείς το λάθος», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή στελέχους της κυβέρνησης που παρακολουθεί τις εξελίξεις, σημειώνοντας παράλληλα πως «η Ελλάδα δεν θα αφήσει ουδέποτε και ουδένα να παραβιάσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ο Στόλος μας στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα, όλος ο ελληνικός στόλος βρίσκεται εν πλω, όπως έχουν αποκαλύψει στρατιωτικές πηγές.

Η κινητοποίηση ήταν άμεση, οι άδειες ανακλήθηκαν και με ηθικό ακμαιότατο οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων στέλνουν μήνυμα αποφασιστικότητας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τη δραστηριότητα τόσο του «Oruc Reis», όσο και του τουρκικού στόλου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των τουρκικών πλοίων ανέρχεται σε περίπου 25, τα οποία εμφανίζονται να κινούνται σε δύο ομάδες, με την μία να προπορεύεται της άλλης.

Η πρώτη ομάδα αποτελείται από περισσότερα από 15 πλοία τα οποία αναχώρησαν από τη ναυτική βάση του Ακσάζ και η δεύτερη ομάδα από περίπου 10 πλοία που αναχώρησαν από τον κόλπο της Σμύρνης και χαράσσοντας πορεία προς νότο, ακολουθούν τον πρώτο στολίσκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρχε κανένας αιφνιδιασμός, καθώς η Αθήνα γνώριζε ότι επίκειται κίνηση της Άγκυρας.

Πληροφορίες από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που είχαν φτάσει στα επιτελεία έβλεπαν εδώ κι ένα μήνα περίπου πως υπάρχει συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων στο Ακσάζ, αεροπλάνα στη βάση του Νταλαμά, και γενικότερα κινητικότητα στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Έτσι, λοιπόν, οι Έλληνες επιτελείς είχαν προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους κινήσεις, και μάλιστα όταν τα τουρκικά πολεμικά πλοία βγήκαν από το Ακσάζ, ήδη υπήρχαν σε συγκεκριμένες θέσεις ελληνικά πλοία και τους περίμεναν. Υπήρχαν ήδη δηλαδή στην περιοχή ανεπτυγμένες σε καίρια σημεία μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τι τρέμουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο: Όταν ο «Άι Νικόλας» έκοψε τα καλώδια του Barbaro