ΕΘΝΙΚΑ

Αγία Σοφία: Διεθνής κατακραυγή για το προκλητικό σόου Ερντογάν

Αγία Σοφία: Διεθνής κατακραυγή για το προκλητικό σόου Ερντογάν
(Turkish Presidency via AP, Pool)

Με μία κίνηση βίαιης ανατροπής των πολιτισμικών και θρησκευτικών δεδομένων, όπως είναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Τουρκία σφραγίζει τη διαδικασία αποκοπής της από τον δυτικό κόσμο.

Το σόου Ερντογάν στο ναό - σύμβολο της Ορθοδοξίας προκαλεί τις ευαισθησίες της διεθνούς και ελληνικής κοινής γνώμης, διευρύνει το ρήγμα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ολοκληρώνει την ισλαμική στροφή της Τουρκίας. Πρωταγωνιστής στη φιέστα που στήθηκε ήταν ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, που γονατισμένος στα ειδικά χαλιά διάβασε στίχους από το Κοράνι.

Μια κακόγουστη παράσταση. Ένας θλιβερός μιμητής του «Μωάμεθ του Πορθητή» και ένα φανατισμένο πλήθος, ήταν το ντεκόρ στη φιέστα του Ερντογάν μέσα στην Αγία Σοφία. 86 χρόνια μετά ο Σουλτάνος ζει το παιδικό του όνειρο, να κάνει το κάλεσμα της πρώτης προσευχής της Παρασκευής.

Η Αγία Σοφία είναι πλέον το Μεγάλο Τζαμί για τους Τούρκους και από τους μιναρέδες της οι μουεζίνηδες δοξάζουν τον Αλάχ. Την πράξη βεβήλωσης της Αγίας Σοφίας κορύφωσε ο ακραίος συμβολισμός με το οθωμανικό σπαθί που κρατούσε ο ανώτατος Ιμάμης Αλί Ερμπάς όταν ανέβηκε στον άμβωνα. Ήταν η δεύτερη άλωσης της Αγίας Σοφίας και το επιστέγασμα της νεοοθωμανικής στροφής της Τουρκίας.

Όμως οι κουρτίνες στο ψηφιδωτό της Παναγίας στο θόλο δεν μπορούν να κρύψουν ούτε και αυτό το παράδοξο για το Ισλάμ να γίνεται προσευχή μέσα σε ναό άλλης θρησκείας.

Οι εικόνες με τους εκατοντάδες μουσουλμάνους να προσεύχονται πάνω στο τυρκουάζ χαλί που έχει στρωθεί σε όλο το δάπεδο του ναού έχοντας βγάλει προηγουμένως και τα παπούτσια τους έκαναν το γύρο του κόσμου προκαλώντας θλίψη σε όλο τον χριστιανισμό. Το ίδιο και η εικόνα των χιλιάδων φανατικών μουσουλμάνων έξω από την Αγία Σοφία.

Οι εικόνες κάνουν το γύρο του κόσμου σε απευθείας μετάδοση και ο Ερντογάν έχει φροντίσει η τηλεοπτική κάλυψη να μην αφήσει κανένα τετραγωνικό που δεν θα το πιάνει ο τηλεοπτικός φακός. Πάντα σε πρώτο πλάνο ο ίδιος.

Είναι χαρακτηριστική η κίνηση κάποιων με τα δάκτυλα σύμβολο της ραμπιά, της φανατικής μουσουλμανικής αδελφότητας. Άλλοι έφταναν στην Αγία Σοφία με στολές Οθωμανών γυρνώντας το χρόνο πέντε αιώνες πριν, στην άλωση της Πόλης.

Ο Ερντογάν μετά την προσευχή αποχώρησε από την Αγία Σοφία έχοντας πάντα μαζί του και με το ίδιο αυτοκίνητο τον κυβερνητικό του εταίρο και πρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Στον τάφο του Μωάμεθ του πορθητή ο Ερντογάν μετά τη φιέστα στην Αγ. Σοφία

Μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής συνεχίζονταν οι ουρές των πιστών έξω από την Αγία Σοφία. Νωρίτερα, ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήταν γύρω στις 150 χιλιάδες, αν και ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για 350 χιλιάδες.

Μετά τη φιέστα στην Αγία Σοφία, ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τον τάφο του Μωάμεθ του πορθητή, ενώ στη συνέχεια πήγε σε καφενείο της περιοχής και συνομίλησε με κόσμο.

Σημειώνεται ότι η 24η Ιουλίου δεν είναι μόνο η επέτειος από τη συνθήκη Λωζάνης, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος που αγαπά τους συμβολισμούς, στις 24η Ιουλίου 1999 αποφυλακίστηκε, καθώς είχε οδηγηθεί στην φυλακή όταν είχε απαγγείλει ένα ποίημα που ανέφερε ότι «οι λόγχες μας είναι οι μιναρέδες».

Σε ό,τι αφορά στο ξίφος που κρατούσε ο ιμάμης, πρόκειται για μία ακόμα συμβολική κίνηση που οι ρίζες της βρίσκονται στα έθιμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ήταν ένα έθιμο των ιμάμηδων όταν γινόταν ενθρόνιση νέου σουλτάνου. Έκτοτε γινόταν σε ορισμένα τζαμιά.

Με θερμά λόγια για τον Ερντογάν μίλησε και η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ραγδαίες εξελίξεις: Αεροπλανοφόρο και 12 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ καταφθάνουν στη Μεσόγειο