ΕΘΝΙΚΑ

Αγιά Σοφιά: Πλημμύρισε με ισλαμικό φανατισμό μετά τη βεβήλωση - Ανοιχτή όλο το 24ώρο

Αγιά Σοφιά: Πλημμύρισε με ισλαμικό φανατισμό μετά τη βεβήλωση - Ανοιχτή όλο το 24ώρο
ASSOCIATED PRESS

Εντολή η Αγία Σοφία να μένει ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο, έδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την βέβηλη εκδήλωση και τη μετατροπή της σε τζαμί την Παρασκευή.

Την εντολή Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά, αποκάλυψε με ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλίκαγια.

«Ο πρόεδρός μας έδωσε εντολή να είναι ανοιχτή η Αγιά Σοφιά 24 ώρες το 24ωρο για προσευχή, αρχής γενομένης από σήμερα. Το τζαμί Αγία Σοφιά θα είναι πάντα ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον πρόεδρό μας», έγραψε στο Twitter

Φυσικά, συνόδευσε την ανάρτησή του με μια φωτογραφία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα από την Αγιά Σοφιά.

Δείτε εικόνες έξω από την Αγία Σοφία στη gallery που ακολουθεί:

Ο σουλτάνος «φούντωσε» την φλόγα του φανατισμού

«Ο Θεός είναι μεγάλος!», η μόνιμη επωδός όσων επισκέπτονται την Αγία Σοφία η οποία μετατράπηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν, σε τζαμί. Την ίδια στιγμή, όπως μεταδόθηκε από το Open, το σόου του Τούρκου προέδρου φαίνεται πως πέτυχε τον πρωταρχικό στόχο του: να φουντώσει τη φλόγα του φανατισμού…

Πλήθη φανατικών ισλαμιστών εφορμούν προς την Αγία Σοφία με το κάλεσμα του μουεζίνη για τη βραδινή προσευχή, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γίνεται σύνθημα στα χείλη των φανατικών του υποστηρικτών.

Συνωστισμός και μαζική προσέλευση υπήρξε και το Σάββατο στην Αγία Σοφία με χιλιάδες μουσουλμάνους να σχηματίζουν ουρές για να προσευχηθούν.

Δείτε βίντεο από την Αγιά Σοφιά:

Με εντολή Ερντογάν, ο εμβληματικός ναός θα παραμένει ανοιχτός επί 24 ώρες πάρα την αρχική απόφαση να κλείσει για έξι μήνες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες μετατροπής του σε τέμενος.

Οι συμβολισμοί Ερντογάν πίσω από το σόου

Στο νεοθωμανικό σόου που ενορχήστρωσε ο Τούρκος πρόεδρος, οι συμβολισμοί πολλοί και ευδιάκριτοι. Στις 24 Ιουλίου του 1999 έχοντας περάσει τέσσερις μήνες στη φυλακή για υποκίνηση θρησκευτικού και φυλετικού μίσους ο τότε δήμαρχος ακόμη της Κωνσταντινούπολης αποφυλακιζόταν. 21 χρόνια μετά, ως άλλος Μωάμεθ ο Πορθητής, προσευχόταν μπροστά στο οθωμανικό ξίφος…

Δείτε βίντεο τι γίνεται έξω από την Αγιά Σοφιά:

Σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος επιφυλάχθηκε να τιμήσει ακόμη και τους Σελτζούκους προγόνους του που επικράτησαν στη Μάχη του Ματζικέρτ το 1071.

«Χθες Παρασκευή, με την ευκαιρία του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας σε λατρεία, μνημονεύσαμε τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή με ευλογίες. Στις 25 Αυγούστου στο 'Αχλα, στις 26 Αυγούστου στο Μαντζικέρτ, θα μνημονεύσουμε με ευλογίες τον Σουλτάνο Αρπασλάν που άνοιξε τις πύλες της Ανατολίας στο έθνος μας», τονίζει ο Ερντογάν.

Ο ίδιος φρόντισε να καλύψει τον τρούλο και τα μάρμαρα του παγκόσμιου μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς πίσω από πανιά, χαλιά και προσευχές από το κοράνι…

Τίποτα όμως δεν μπορεί να σπιλώσει, να καταστρέψει και να καλύψει το αιώνιο μνημείο της χριστιανοσύνης.

Η Ορθοδοξία ενωμένη αντιστέκεται στη βεβήλωση και τη βαρβαρότητα.

To βίντεο του Ερντογάν για την Αγία Σοφία: «Ήσουν πάντα δική μας»

Αναλυτές σημειώνουν, πάντως, πως οι κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στόχο έχουν να ικανοποιήσουν τη σκληροπυρηνική βάση των ψηφοφόρων του και να αποπροσανατολίσουν την τουρκική κοινή γνώμη, την ώρα που ο ίδιος έχει ανοίξει δύσκολα οικονομικά και γεωστρατηγικά μέτωπα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ραγδαίες εξελίξεις: Αεροπλανοφόρο και 12 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ καταφθάνουν στη Μεσόγειο