ΕΘΝΙΚΑ

Συναγερμός στο Αιγαίο: Αύριο 10 Αυγούστου η άσκηση με πραγματικά πυρά των Τούρκων

Συναγερμός στο Αιγαίο: Αύριο 10 Αυγούστου η άσκηση με πραγματικά πυρά των Τούρκων

Συνεχίζουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο οι Τούρκοι, ειδικά μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου η οποία φαίνεται ότι εξόργισε τον Ταγίπ Ερντογάν - Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία αναμένεται να βγάλει τουλάχιστον 14 πολεμικά στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου σε μια άσκηση που έχει ήδη προαναγγείλει - Πάντως το πολεμικό ναυτικό παραμένει σε επιφυλακή

Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά σε θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στο Καστελλόριζο και τη Ρόδο εξέδωσε η Τουρκία την περασμένη Πέμπτη αμέσως μετά την αιφνιδιαστική συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Γραφείου Πλοήγησης, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα διεξάγει άσκηση με πυροβόλα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι συντεταγμένες της περιοχής, την οποία η Τουρκία δεσμεύει για την περίοδο 10-11 Αυγούστου έχουν ως εξής:

36 26.11 N - 029 07.47 E
36 28.32 Β - 028 46.26 Ε
36 19.56 Β - 028 43.46 Ε
36 08.56 Β - 029 18.56 Ε
36 14.52 Β - 029 18.58 Ε
Η ναυτική οδηγία της Τουρκίας ισχύει για τις 10 και 11 Αυγούστου.

Η Navtex έχει ώρα δημοσίευσης 11.26 π.μ. την Πέμπτη, σύμφωνα με το τουρκικό Γραφείο Πλοήγησης, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας.

Οι πληροφορίες στρατιωτικών σάιτ αναφέρουν ότι ήδη ο Ερντογάν θα βγάλει στο Αιγαίο 14 πολεμικά πλοία, ενώ άλλο σενάριο αναφέρει το ενδεχόμενο το «Oruc Reis» να αναχωρήσει αύριο ή μεθαύριο από το λιμάνι της Αττάλειας με στόχο τη διεξαγωγή ερευνών εντοπισμού υδρογονανθράκων νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Την ίδια στιγμή το σύνολο των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετεί στα πλοία του στόλου έχει τεθεί σε ετοιμότητα, εξαιτίας των πληροφοριών που υπάρχουν ότι η Τουρκία θα επιχείρηση να προχωρήσει σε νέα κλιμάκωση της έντασης στη Νοτιοανατοκικη Μεσόγειο, ως αντίδραση στην πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξυ Ελλάδας και Αιγύπτου. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη αυξηθεί ο αριθμός των πλοίων επιτήρησης στο Νότιο Αιγαίο, με τις ελληνικές δυνάμεις να παρακολουθούν στενά την κινητικότητα του τουρκικού στόλου, η δραστηριότητα του οποίου εμφανίζεται κατά τις τελευταίες τρεις ημέρες, σημαντικά αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Πλημμύρες Εύβοια - Χαρδαλιάς: Πέντε νεκροί από την κακοκαιρία και δύο αγνοούμενοι