ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμικές δηλώσεις Τσαβούσογλου και Καλίν: Τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή

Πολεμικές δηλώσεις Τσαβούσογλου και Καλίν: Τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα», είπε μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου, ενώ εξίσου προκλητικός εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν

Τα παραπάνω δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορώντας ουσιαστικά την Ελλάδα και όχι την Αίγυπτο για τη συμφωνία καθορισμού υφαλοκρηπίδας.

«Με εντολή του προέδρου μας, τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή», πρόσθεσε προκλητικά.

«Έτσι όπως φαίνεται έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας. Αυτή η συμφωνία (σ.σ. Ελλάδας - Αιγύπτου) μας συμφέρει, διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση. Κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που θα κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο», συνέχισε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατέληξε λέγοντας πως «η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή (με την Αίγυπτο) ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά».

Λάδι στη φωτιά και από τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν

Μιλώντας στο CNN Turk ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, αναφέρθηκε κατηγόρησε την Ελλάδα για τη Συμφωνία με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ, τονίζοντας πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος υποστήριξε πως επί δυόμισι μήνες διεξάγονταν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, που η Αθήνα τίναξε στον αέρα μετά τη συμφωνία με το Κάιρο.

Περιγράφοντας αυτό το διάστημα ο Ιμπραήμ Καλίν είπε: «Εμείς είχαμε συμφωνήσει σε όλα. Μάλιστα τα υπουργεία Εξωτερικών μας σε αυτό το θέμα είχαν συμφωνήσει σε ένα κοινό κείμενο. Και μία μέρα πριν από την ανακοίνωση μας, Ελλάδα και Αίγυπτος ανακοίνωσαν μία τέτοια συμφωνία».

Ο Καλίν είπε πως για αυτό το θέμα συνομίλησε με τον Έλληνα συνάδελφό του και συνέχισε λέγοντας:

«Όταν μία μέρα πριν, έγινε η συμφωνία με την Αίγυπτο λάβαμε σαφή εντολή από τον ΠτΔ μας. «Σταματάτε τις συνομιλίες, ενημερώστε για αυτό τους Γερμανούς και τους Έλληνες. Εμείς σε αυτό το θέμα δεν μπορούμε να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία που έγινε ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο για μας δεν έχει ισχύ». Διότι πάλι επρόκειτο για μία κίνηση η οποία έτεινε στο να αφήσει την Τουρκία εκτός της ανατολικής Μεσογείου και να μας φυλακίσει στον κόλπο της Αττάλειας. Στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου έχουμε δύο θεμελιώδη θέματα, πρώτον είναι οι δικές μας θαλάσσιες περιοχές και δεύτερον τα δίκαια και δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Εμείς αυτά τα βλέπουμε σαν ένα σύνολο και έστω και αν φαίνονται διαφορετικά σε τελική ανάλυση αποτελούν τμήματα της ανατολικής Μεσογείου και εκεί δεν πρόκειται να εγκρίνουμε καμία προσπάθεια που θα φυλακίσει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρόλα αυτά είμαστε υπέρ της επίλυσης μέσω διαλόγου. Αλλά εν προκειμένω η Ελλάδα είναι η πλευρά που με τη συμφωνία αυτή διατάραξε αυτήν την εμπιστοσύνη και νομίζω πως τώρα οι Ευρωπαίοι βλέπουν ακόμη πιο καθαρά το πραγματικό πρόσωπο των δραστηριοτήτων λόμπι που ασκεί η Ελλάδα έχοντας από πίσω της την ΕΕ».

Νέα προκλητική Navtex

Θυμίζουμε ότι η Τουρκία εξέδωσε το πρωί της Δευτέρας (10/08/2020) νέα NAVTEX για σεισμικές έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου - στην ίδια περιοχή που απειλούσε ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες τον Ιούλιο.

H ΝAVTEX ενεργοποιείται από σήμερα, 10 Αυγούστου, και θα ισχύει έως και τις 23 του μήνα.

Την ίδια ώρα, σήμερα στις 5:00 τα ξημερώματα ενεργοποιήθηκε και η προηγούμενη NAVTEX των Τούρκων για άσκηση με πραγματικά πυρά.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ το μεσημέρι στις 12:00 αναμένεται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Χάθηκε» το σήμα του Oruc Reis

Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται και έντονη κινητικότητα του τουρκικού στόλου από το ναύσταθμο του Ακσάζ, ο οποίος βρίσκεται βορειοανατολικά της Ρόδου.

Τουρκικές ιστοσελίδες προσκείμενες στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέδωσαν ότι μέρος του τουρκικού στόλου αναχώρησε από το Γκιολτζούκ.

Στο μεταξύ, το στίγμα του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis καθώς και των συνοδευτικών σκαφών του Cengiz Han και Ataman έχουν χαθεί εδώ και ώρες από την ιστοσελίδα Marine Traffic, η οποία αντλεί σε πραγματικό χρόνο στοιχεία για τις θέσεις των πλοίων.

Σε επιφυλακή και πάλι οι Ένοπλες Δυνάμεις

Στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώνουν στο Newsbomb.gr την κινητικότητα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και τονίζουν πως ο ελληνικός στόλος παρακολουθεί κάθε κίνηση των Τούρκων και είναι σε ετοιμότητα για να επέμβει.

Σε όλο το ανατολικό Αιγαίο έχει αναπτυχθεί σημαντικός αριθμός μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, ικανός να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση.

Επίσης, ο Στρατός Ξηράς έχει τεθεί σε επιφυλακή, ενώ η Πολεμική Αεροπορία είναι πανέτοιμη να δώσει και πάλι ηχηρές απαντήσεις στους Τούρκους.

Η νέα NAVTEX

TURNHOS N/W : 1024/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 10-08-2020 07:18)

TURNHOS N/W : 1024/20
MEDITERRANEAN SEA

1.SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUC REIS, ATAMAN AND CENGIZ HAN BETWEEN 10-23 AUG 20 IN AREA BOUNDED BY;
33 55.22 N - 027 59.83 E
34 58.25 N - 030 31.50 E
34 18.18 N - 030 54.52 E
34 17.03 N - 030 06.12 E
33 49.84 N - 030 06.78 E
33 41.25 N - 028 46.16 E
33 47.41 N - 028 21.48 E
33 53.37 N - 027 59.90 E
6 NM BERTH REQUESTED.

2. CANCEL THIS MESSAGE 232059Z AUG 20.

Θέμα χρόνου η νέα πρόκληση

Στον απόηχο της συμφωνίας που υπέγραψαν στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι, η οποία προβλέπει τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας κι Αιγύπτου, η Αθήνα ήταν έτοιμη για τη δημιουργία νέας έντασης από την πλευρά της Άγκυρας.

Άλλωστε, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ανακοινώσει την επανάληψη των τουρκικών ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θερμό επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας: Ραγδαίες εξελίξεις - Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ